Orlovny a sokolovny na Moravě se dočkají oprav. Některé pamatují první republiku

Moravské orlovny a sokolovny čekají opravy (zdroj: ČT24)

Denně tráví čas v sokolovnách a orlovnách na Moravě tisíce dětí a dospělých. Stavby, které místní využívají více než sto let, ale nezadržitelně stárnou. Budovy na jižní Moravě a ve Zlínském kraji se proto dočkají oprav za 75 milionů korun. Nejnověji třeba ve Šlapanicích na Brněnsku, kde orlovnu uzavřeli na rok.

Zatímco u jiných staveb budovy slavnostně otevírají, ve Šlapanicích udělali slavnost z uzavření. To aby měli na co vzpomínat a na co se těšit. Místní se rozhodli orlovnu opravit a přistavět k ní i další patro, ve kterém bude nová a větší tělocvična.

Proměna orlovny Plus bude stát 37 milionů. Prostor nestačil ani malým florbalistům, kteří budou muset rok trénovat jinde. Nová zkušenost to pro ně ale není. „Abychom mohli pořádat různé turnaje, musíme jezdit do vzdálenějších obcí. Do Slavkova, Rousínova a dál,“ řekl starosta Orlu Šlapanice Václav Klaška.

Více než sto let stará sokolovna ve Zlíně zavřeno nemá. Sokoli ji opravují doslova kousek po kousku. „Každý rok děláme něco nového. Děláme to pro děti, třeba nové žíněnky,“ vysvětlil trenér sportovní gymnastiky Sokol Zlín Jurij Bezručko.

Tento trenér před 27 lety odešel kvůli nesvobodě z Kazachstánu do Česka. Ve Zlíně učí ruskou gymnastickou školu a vychoval i několik reprezentantů.

„Pojďte, budete určitě překvapení,“ říká starostka Sokolu Zlín Jitka Kejřová cestou do suterénu. „Jdeme do pekla. Do pekla, které tady v minulosti fungovalo.“ Po opravě zde bude posilovna. „22. června začínáme celý tento prostor vyklízet a celý ho změníme,“ dodala Kejřová.

Poslední nevzhledná část zlínské sokolovny se tak promění k lepšímu. V porovnání se šlapanickou orlovnou to bude stát jen 350 tisíc, tréninky nadějí ale budou pokračovat bez přerušení.