Golfistů v Česku nepřibývá, hřiště nevydělávají. Kampaň to má změnit

Český golf stagnuje (zdroj: ČT24)

Český golf stagnuje, hráči dlouhodobě nepřibývají, nová hřiště se nestaví. Podle České golfové federace prosperuje jen desetina hřišť. Federace chce lidi přesvědčit, že golf je dostupný sport, spustila proto nový projekt, který má hráče přilákat.

Milovníků golfu u nás v poslední době nepřibývá. Posledních sedm let má Česká golfová federace kolem padesáti tisíc členů. A podle jejich výzkumu většina hřišť nevydělává. „Ta hřiště jsou skutečně tak na hraně udržitelnosti, samozřejmě to se odráží i do cen vstupu na hřiště,“ řekl manažer České golfové federace Tomáš Přikryl.

Například klub ve Slavkově u Brna má několik let stabilně kolem tisícovky aktivních hráčů. Kapacitně by jich ale zvládli i třikrát víc. „Lidé se bojí toho, že musí zaplatit členství, aby sem mohli vstoupit, a to je podle mě ten problém,“ řekl trenér Austerlitz Golf resort Jan Jakoubek.

Základní členství se v golfových klubech pohybuje v řádech tisíců. Ve Slavkově vyjde na čtrnáct tisíc korun za rok, v Jinačovicích je ještě o sedm tisíc dražší. Osmnáctijamkové hřiště v Kořenci na Blanensku pak nabízí členství za třináct a půl tisíce korun.

Golf si přitom lidé mohou přijít i jednorázově vyzkoušet, a to daleko levněji. „Za košík balónků dáte šedesát korun, za půjčení holí dáte sedmdesát a můžete si tady celý den v podstatě jakkoliv hrát,“ spočítal Jan Jakoubek.

Cena členství v golfových klubech na jihu Moravy
Zdroj: ČT24

Ani to ale nováčky zatím příliš neláká. Česká golfová federace teď proto přišla s novým projektem s názvem „Bav se golfem“. Ten má nové hráče k tomuto sportu přilákat. Pomoci má kampaň a nový web, na kterém si lidé mohou najít nejbližší hřiště a podívat se třeba na akce pro začátečníky i na jejich cenu.