Hasiči na jihu Moravy jezdí k dopravním nehodám v nových autech. Koupili je z pojistného řidičů

Techniku za více než sto milionů korun nakoupili za poslední tři roky jihomoravští hasiči díky Fondu zábrany škod. Do něj odvádějí pojišťovny tři procenta z povinného ručení každého řidiče. Peníze z pojistného jdou tedy i těm, kteří u dopravních nehod bývají jako první a svými zásahy pomáhají zachránit životy a uchránit majetek.

Například hasiči z Bučovic na Vyškovsku od loňska vyjíždějí pomáhat v novém voze. Osmnáctitunový kolos za skoro sedm milionů nahradil čtrnáct let staré auto. „Potřebujeme, aby technika, kterou u dopravních nehod používáme, odpovídala současným potřebám. Automobily, které jezdí po silnicích, jsou tak zabezpečené, že je opravdu někdy problém se do nich dostat,“ řekl mluvčí hasičů Jihomoravského kraje Jaroslav Mikoška.

V novém voze je proto i nejmodernější vyprošťovací zařízení. „Máme tady větší nůžky, to je na stříhání sloupků na automobilech, a máme i menší - ty se používají v případě, kdy má člověk nohu zaklíněnou pod pedálem a nemůže ji vytáhnout,“ popsal hasič Daniel Knecht.

Počet nehod roste, úmrtnost klesá

Profesionální hasiči z Bučovic vyjíždějí ročně ke zhruba dvěma stům čtyřiceti případům. Každý druhý z nich je dopravní nehoda. Počet nehod přitom každým rokem roste. Loni jich bylo po celém Česku o pět tisíc víc než před sedmi lety.

Jen jihomoravští hasiči vyjíždějí týdně ke čtyřiceti haváriím. Co ale klesá, je úmrtnost. „I díky našim zásahům se daří snižovat úmrtnost u dopravních nehod, snižovat zranění a následky lidí ve vozidlech a samozřejmě snižujeme i hmotné škody,“ řekl Jaroslav Mikoška.

Počet nehod v ČR
Zdroj: ČT24

Fond zábrany škod vytváří Česká kancelář pojistitelů a vznikl pro minimalizaci škod na silnicích. Pojišťovny odvádí tři procenta na vybraném pojistném z povinného ručení. „Za loňský rok ta částka činí téměř šest set padesát milionů korun,“ řekla mluvčí kanceláře pojistitelů Monika Bartlová.

Peníze dostávají i záchranáři nebo policie. Šedesát procent jde ale hasičům. Podobných vozidel proto mohli na jihu Moravy pořídit hned čtrnáct, kromě Bučovic je mají také v Rosicích, Židlochovicích nebo na Břeclavsku, tedy tam, kde jsou v blízkosti dálnice nebo frekventované silnice.