Kaple svaté Anny v Olomouci prochází náročnou rekonstrukcí. V plné kráse ji turisté uvidí za několik let

Oprava kaple sv. Anny (zdroj: ČT24)

Kaple svaté Anny v Olomouci, která je nedílnou součástí stávajícího hradního areálu, prochází největší rekonstrukcí v novodobých dějinách. V minulosti zažila slavná období coby místo pro volbu biskupů a arcibiskupů. A také jako místo jejich posledního odpočinku.

Uloženo zde bylo například tělo posledního olomouckého biskupa Maxmiliána z Hamiltonu, který byl příslušníkem skotského rodu vévodů z Hamiltonu.

Současné opravy kaple jsou komplexní. Uvnitř již stojí lešení, pracuje se na složitých vitrážích, oknech, renovují se nátěry. „Probíhají i restaurátorské práce,“ zjistil redaktor České televize Marek Vrlák, podle něhož je nezbytné, aby odborníci navzájem spolupracovali.

Renovuje se totiž doslova každý kousek kaple včetně oltáře i dlažby. Na místě jsou také elektrikáři, kteří vyměňují starou kabeláž.

Původní podobu ztratila před staletími

Objekt, který bývá veřejnosti zpřístupněn obvykle na mše, stojí v těsném sousedství hradu. Gotická část kaple pochází ze 13. století. Turisté ji dnes už ale neuvidí v původní podobě z roku 1617, kdy skončila její celková přestavba. V letech 1883–1892 totiž přišla při dalších zednických pracích o celé první jižní pole.

O kapli sv. Anny se hovoří poprvé v roce 1349, kdy byla rekonstruována pro vzácný relikviář s paží sv. Anny. Ten připadl začátkem 14. století olomoucké kapitule po zavraždění krále Václava III.

Oprava památky, kterou spravuje řeckokatolická farnost v Olomouci, vyjde na 17 milionů korun. Pro návštěvníky se otevře až v roce 2020.