V Brně vytáhli do boje s „nesmrtelným“ zavíječem. Okrasné keře chrání biologickým postřikem

O několik týdnů dříve začali pracovníci Veřejné zeleně města Brna s biologickým postřikem okrasných keřů, který je má ochránit proti zavíječi zimostrázovému. Zavíječ ničí i keře v Lednicko-valtickém areálu, tam ale použít postřik nemohou. Housenka, která keře ožírá, v Česku nemá přirozené nepřátele.

V těchto dnech likviduje Tomáš Trnka housenky v brněnském parku Lužánky, postřik v příštích dnech spolu s kolegy použije také v Tyršově sadu, u Koliště, Janáčkova divadla nebo pod Špilberkem.

K likvidaci zavíječe používají zahradníci v Brně biologický postřik. Základem postřiku jsou bakterie, které jsou rozpustné ve vodě. „Máme s přípravkem po minulé sezoně dobrou zkušenost. A nemusíme aplikovat chemické prostředky,“ řekl Trnka.

  • Původní oblastí výskytu zavíječe zimostrázového je jihovýchodní Asie. Jeho proniknutí do Evropy bylo zaznamenáno před deseti lety, v ČR byl jeho první výskyt zjištěn v roce 2011. V Evropě je hostitelskou rostlinou zavíječe zimostráz vždyzelený (Buxus sempervirens), případně některé z východoasijských druhů zimostrázů, zejména zimostráz malolistý (Buxus microphylla). 
  • Zavíječ má na našem území zpravidla dvě generace ročně, při teplém podzimu se mohou částečně vylíhnout i housenky třetí generace. Přezimují housenky, které zahajují na jaře žír podle průběhu počasí od poloviny března do počátku dubna, žír housenek druhé generace probíhá od konce června do srpna.
  • Zdroj: http://eagri.cz

Zavíječ zimostrázový u nás nemá přirozeného nepřítele a tím je nebezpečný. „Druhý důvod je, že napadá keř, který je neopadavý, třetí důvod je, že má dvě generace,“ řekl entomolog Mendelovy univerzity Zdeněk Laštůvka.

Za krátkou dobu je škůdce schopen zlikvidovat buxusy v celém parku. „Zatím jsou ožrané málo, zasahujeme včas, abychom zabránili šíření dalších generací,“ popsal Trnka. Kvůli invazi zavíječe se město snaží zimostráz nahrazovat odolnějším tisem nebo habrem.

Boj s nebezpečnou housenkou svádějí už několik let i v parku v Lednici. Zatím marně, účinný biologický postřik v přírodní rezervaci totiž použít nemohou.