Pacient azylového domu v Domažlicích postřelil dva policisty, pak se zabil

Události: Pacient postřelil dva policisty, pak se zabil (zdroj: ČT24)

Psychiatrický pacient dopoledne postřelil v azylovém domě v Domažlicích dva policisty služební zbraní jednoho z nich a pak se zastřelil ranou do hlavy. Policisté nejsou v ohrožení života. Třiačtyřicetiletý muž žil v domě rok a donedávna byl bezproblémový, po zhoršení stavu však měl být převezen do nemocnice.

Záchranáři vyjížděli k pacientovi azylového domu v Kozinově ulici po deváté hodině. Když ho odváděli do sanitky, aby ho mohli převézt do nemocnice, nebyl sice agresivní, ale odmítal s posádkou spolupracovat a nechtěl do sanitky nastoupit. Záchranáři si proto před desátou hodinou zavolali na pomoc policisty.

Po jejich příjezdu si chtěl muž ještě dojít do domu pro své osobní věci. Když ho dva policisté doprovázeli, podařilo se mu jednoho z nich odzbrojit a oba je postřelil. Zbraň pak pacient obrátil proti sobě a střelil se do hlavy, zraněním na místě podlehl.

Střelba v azylovém domě v Domažlicích
Zdroj: ČT24

„Při střelbě skutečně byla použita jedna ze služebních zbraní příslušníka Policie ČR. Teprve až po vyhodnocení informací a představě, co se stalo, bude možné poskytnout informace, jestli se bude případem Generální inspekce bezpečnostních sborů dále zabývat či nikoliv,“ řekl mluvčí inspekce Ivo Mitáček. GIBS později oznámila, že se případem dále zabývat nebude, vyšetřovat ho bude policie.

Oba zranění policisté jsou v péči lékařů Domažlické nemocnice, nejsou v ohrožení života. Čeká je ale výslech. „Policie ČR musí situaci zanalyzovat a přijmout opatření, aby k podobným neštěstím nedocházelo,“ uvedl ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO). 

Policejní prezident Tomáš Tuhý televizi Nova řekl, že policisté jsou už po operaci a jejich stav je stabilizovaný. „Klíčové bude, co nám řeknou, až budou v pořádku,“ uvedl. Odmítl spekulovat o tom, zda pochybili. To, že GIBS neshledala důvody k tomu, aby věc převzala, podle něj „trošku něco indikuje“.

Muž přestal brát léky a jeho stav se zhoršil

Azylový dům patří pod Diecézní charitu Plzeň. Její ředitel Jiří Lodr uvedl, že řád zařízení klientům zbraň nedovoluje. „Osobní prohlídky u klientů ale samozřejmě dělat nemůžeme,“ podotkl. Pracovníci azylového domova podle něj nevěděli o zbrani, kterou by muž mohl mít.

Muž se schizofrenií žil v domově od října 2016, protože se náhle ocitl bez bydlení. Naposledy hospitalizován byl loni v květnu a v červnu. „Byl plně kompenzován, jeho stav byl plně stabilizován a spolupracoval na odstranění svých problémů,“ popsal šéf charity Jiří Lodr.

Poslední měsíc ale muž odmítal brát léky a chodit ke své lékařce. Jeho stav se zhoršil v noci na úterý, ráno byla proto přivolána psycholožka.

Postřelení policisty je výjimečné

Postřelení policisty ve službě je v Česku poměrně výjimečné. V posledních deseti letech použil střelnou zbraň například v září 2008 několikanásobný vrah Roman Postl, který v Ústeckém kraji při útěku zastřelil osmadvacetiletého policistu.

O rok později při přestřelce v pražských Řeporyjích zemřeli kriminalista a recidivista, policistu zasáhla odražená kulka ze služební zbraně. V březnu 2012 byli při zatýkání dvojice lupičů na jihu Čech u hranic s Rakouskem zraněni dva policisté, podle všeho je zranily odražené kulky.

V prosinci 2013 pak Kosovan Skender Bojku v obci Herink u Prahy postřelil před domovní prohlídkou policistu z Útvaru rychlého nasazení. Skrz dveře jej zasáhl do opasku a ochranné vesty v oblasti podbřišku. Soudy muže nejprve poslaly na čtyři roky do vězení, když ale pravomocný rozsudek v květnu 2016 zrušil Ústavní osud, žalobkyně stíhání zastavila. Bojku se hájil tím, že střílel v sebeobraně, policisty pokládal za lupiče.