Léčivý bazén v Janských Lázních vyschl. Vrt je starý a minerální voda uniká do podzemí

UDÁLOSTI: Minerální voda, která proslavila Janské Lázně po celém světě, mizí (zdroj: ČT24)

Janské Lázně přišly o svou chloubu: unikátní bazén zkonstruovaný již v 19. století se přestal plnit léčivou vodou. Proud totiž zeslábl a už nedokáže nádrž naplnit. Podle lázeňského vedení je to především proto, že netěsní vrty, které bude potřeba opravit. Nepůjde ale o levnou záležitost, náklady půjdou do statisíců.

Léčivá voda z Janských Lázní oblažovala návštěvníky 900 let. Nyní ale přestala téct. „Dlouhodobě pozorujeme pokles tlaku na našem jediném vrtu,“ upřesnil ředitel Státních léčebných lázní v Janských Lázních Petr Voženílek. Proud vody zeslábl natolik, že není možné naplnit jí bazén.

Že voda „zmizela“, není důsledek žádné kletby nebo třeba vysychání planety, nýbrž toho, že dosloužila technologie, kterou lázně používají. Trubky se totiž měnily naposledy v 50. letech. „Je to dané stavem tubusu vrtu, kdy selhal materiál,“ usoudil balneotechnik státních lázní Petr Janovec.

Hosté by se mohli do léčivého bazénu opět ponořit  letos v létě

Podle Petra Voženílka tedy léčivá voda sice pod zemí stále je, ale pravděpodobně uniká do podloží. Nyní je tedy před jeho podnikem jasný úkol. „Dojde k převložkování vrtu do hloubky asi 25 metrů. Tím dojde k zatěsnění vrtu a předpokládáme obnovení tlaku,“ shrnul. Nebude to levná záležitost, oprava vyjde na stovky tisíc korun.

Na druhé straně lázně ujišťují, že tradiční léčivá voda ve speciálním bazénu, který se za běžných okolností plní přírodním tlakem vody na 140 centimetrů, je jen třešničkou na dortu. Základem léčby je v Janských Lázních fyzioterapie a probíhají i jiné koupele mimo bazén. 

Janské Lázně ovšem nejsou jediné, které mají problém s vodou. Loni kvůli špatně provedenému vrtu pro tepelné čerpadlo vyschly léčivé prameny v nedalekém Kuksu. Tam bude záchrana mnohem složitější. V Janských Lázních by se ale pacienti mohli do bazénu zase ponořit už v létě.