Už žádní squatteři. Pražská Šatovka je o krok blíže proměně v komunitní centrum

Zchátralá pražská usedlost Šatovka v Praze 6 je o krok blíže tomu, aby mohla být zrekonstruována na komunitní centrum. Rada hlavního města odsouhlasila změnu územního plánu, kterou se mění funkční využití budovy z čistě obytného na budovu veřejného vybavení. Rozhodnutí musí ještě potvrdit zastupitelé.

Praha 6 čeká od roku 2011 na změnu územního plánu, která by radnici rozvázala ruce. Z Šatovky chce městská část vytvořit místo pro setkávání a přednášky zejména pro seniory.

Kolem budovy by v zahradě měly vyrůst menší domky, které by sloužily trvalému bydlení seniorů. Nejprve však musí radnice připravit projekt a získat stavební povolení. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) již dříve uvedl, že od změny územního plánu do zahájení rekonstrukce to potrvá tři až sedm let.

Plánovaná změna územního plánu ale opozici nestačí. Podle zastupitele městské části Jakuba Stárka (ODS) mohlo současné vedení Prahy 6 udělat v otázce Šatovky více a využít toho, že ve vedení hlavního města jsou tři stejné politické subjekty jako v čele „šestkové“ radnice.

V šesté městské části jsou spolu v koalici ANO, KDU-ČSL, Starostové a TOP 09. Na magistrátu je to ANO, ČSSD a Trojkoalice, v níž jsou KDU-ČSL, Starostové a Zelení.

Komunitní centrum chtěli z Šatovky udělat i squatteři

Poslední obyvatelé se z budovy odstěhovali v roce 2011 a nájemci nebytových prostor v roce 2015. Šatovka byla městské části svěřena pro sociální účely. Posudek z roku 2015 ale ukázal, že jsou v budově vážně narušené statické konstrukce a půdní konstrukce jsou napadené dřevomorkou.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na začátku února usedlost v Šáreckém údolí na týden obsadila skupina squatterů, kteří chtěli upozornit na to, že je dům nevyužívaný. Squatteři tvrdili, že plánují v usedlosti udělat prostor pro setkávání lidí, kteří chtějí tvořit, vzdělávat se a žít bez nutnosti vlastnit, profitovat a generovat zisk.

Podle policie se ovšem dopustili trestného činu a devíti squatterům Obvodní soud pro Prahu 6 uložil trest obecně prospěšných prací. Aktivistům hrozilo až dvouleté vězení.  Rozsudek zatím není pravomocný, obžalovaní se proti němu odvolali.