Národní divadlo Brno oslaví výročí vzniku Československa Libuší a Jánošíkem

Co chystá Národní divadlo Brno (zdroj: ČT24)

Brněnské Národní divadlo si v chystaných premiérách připomene výročí vzniku Československa. Příští sezonu otevře Smetanovou Libuší. Zároveň to bude jedno z posledních představení na výstavišti před návratem na domovskou scénu v opravovaném Janáčkově divadle.

  • Národní divadlo Brno je příspěvková organizace zřizovaná statutárním městem Brno. Jde o vícesouborovou instituci, která se skládá ze tří souborů: činoherního, operního a baletního, přičemž každý soubor má své vlastní vedení a dramaturgii. V současnosti má Národní divadlo Brno k dispozici tři divadelní budovy: Mahenovo divadlo, Janáčkovo divadlo a Divadlo Reduta.

V roce, kdy si Česko připomíná osudové osmičky, nezůstane ani brněnské Národní divadlo pozadu. A to hned první operní premiérou příští sezony, Libuší Bedřicha Smetany.

„Půjde o představení, které bychom rádi věnovali našemu prvnímu, a domnívám se nejlepšímu, prezidentovi Masarykovi,“ řekl umělecký šéf opery Národního divadla Brno Jiří Heřman. „Nebudou tam oživlé obrázky z Mikoláše Alše, ale velmi aktuální interpretace,“ doplnil ředitel divadla Martin Glaser.

Libuše na scéně Janáčkova divadla bude až v listopadu

Umělci Libuši chystají na míru brněnskému výstavišti. Pavilon si pronajímají jen díky finanční podpoře města. Až se v listopadu vrátí do Janáčkova divadla, budou hry na stovkách metrů čtverečních nejspíš minulostí.

Zpátky domů, jak sami říkají, se divadelníci chystají ve velkém stylu. Baletní mistři tam sto let po prvním uvedení vrátí Labutí jezero. Celé v novém. „Když se otevře třetí dějství, princův palác, bude to opravdu palác. Nebudou to jen abstraktní kulisy, které jsme měli dosud,“ vysvětlil umělecký šéf baletu Mário Račovský.

Druhou ze čtyř operních premiér, která je spojená se vznikem Československa, je nová inscenace Janáčkových Příhod lišky Bystroušky. Jde o operu, která byla prvním představením v novém Janáčkově divadle v roce 1965. K osmdesátému výročí brněnské světové premiéry divadlo uvede 8. března také Romea a Julii.

Jánošík jako střet dvou generací

Činohra uvede pět premiér v Mahenově divadle a čtyři v Redutě. Milenci nebes jsou adaptací filmu Děti ráje. „Je to laskavé a milé představení o lásce, také jde o divadlo na divadle,“ řekl umělecký šéf činohry Martin Františák. Inscenace Jánošík bude o střetu dvou generací. „To bude pocta nejenom Jánošíkově zbojnictví a anarchopunku, ale i pocta Mahenovi a jeho básnickému životu,“ dodal Martin Františák. V Redutě diváci uvidí například „Zemský ráj to na dohled?“ s podtitulem Kabaret české budoucnosti. 

V první polovině sezony bude pokračovat také projekt České snění, který připravila činohra. Po premiéře hry Věra a promítání dokumentu Věra 68 se uskuteční další inspirativní setkání, diskuse a improvizace. „Cílem je poskytnout dráždivou platformu pro diskusi o našich národních touhách a o vizi, kterou nyní jako národ bolestně postrádáme,“ řekl Františák.

Předprodej abonentních vstupenek už začal a stejně jako v loňské sezoně platí, že čím dříve si lidé vstupenky koupí, tím je vyjdou levněji. Loni mělo divadlo téměř 3000 předplatitelů a podle Martina Glasera jejich počet klesá kvůli tomu, že lidé si chtějí sami plánovat, kdy na jaké představení půjdou. „Na jednu stranu je to lepší v tom, že divadlo založené na abonentech se může ukolébat, že všechno je v pořádku,“ řekl Glaser.

Pro Martina Františáka to bude v brněnském divadle poslední půlsezona. Od ledna 2019 na jeho místo přijde Milan Šotek. Ten teď pracuje v Národním divadle v Praze.