Nacisté jí nedovolili dostudovat. Maturitní vysvědčení převzala na své škole až za téměř osmdesát let

Doris Grozdanovičová převzala čestné maturitní vysvědčení brněnského gymnázia na tř. Kpt. Jaroše (zdroj: ČT24)

Dvaadevadesátiletá Doris Grozdanovičová převzala čestné maturitní vysvědčení brněnského gymnázia na třídě Kapitána Jaroše. Jako Židovce jí v roce 1940 nedovolili dostudovat nacisté. Svůj životní příběh u příležitosti zakončení svých studií po téměř osmdesáti letech převyprávěla současným studentům.

Doris Grozdanovičová se narodila v roce 1926 v Brně a v 16 letech ji, stejně jako tisíce dalších židovských dětí, nacisté vyloučili ze školy a znemožnili jí další studia. Poté byla deportována do Terezína. Válku prožila v koncentračním táboře a většina její rodiny holocaust nepřežila. Také jí samotné několikrát hrozila smrt.

Dnes objíždí republiku a beseduje se studenty. Po desítkách let ji pozvala i její bývalá škola, kde jí ředitel Jiří Herman udělil čestné maturitní vysvědčení jako gesto lítosti nad zmíněnou nespravedlností a zároveň jako výraz úcty k jejímu utrpení.

Kartotéční lístek po osvobození terezínského ghetta v roce 1945
Zdroj: Památník Terezín

„Ta škola vypadala úplně jinak. Byla menší, teda nižší,“ řekla při návratu mezi zdi své někdejší školy pamětnice. Gymnázium nazývané Jaroška si v tomto školním roce připomíná 150. výročí založení. A významní absolventi tak mají právě letos studentům co říci.

Studenty zajímalo, jak v koncentračním táboře vypadal běžný den nebo kde brala knihy. Do Terezína ji vezl jeden z prvních transportů a dostala se z něj až po svých devatenáctých narozeninách. Po válce sice dostudovala, ale na jiném gymnáziu. Vysvědčení ze své původní školy dostala až zpětně. A k tomu jako čerstvá absolventka i potlesk vstoje.