Olympijské parky v Česku nejdou rychle rozebrat. Práce komplikují silné mrazy

Odklízení olympijských parků (zdroj: ČT24)

S koncem olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu skončily také olympijské festivaly v Česku – v Brně a Ostravě. Auta z nich postupně odvážejí sníh, dělníci rozebírají sportoviště. „Nejvíce komplikuje veškeré odklízení mráz,“ uvedla redaktorka České televize Tereza Krumpholzová s tím, že nejhorší je situace s odstraňováním ledových ploch.

Z ostravského parku odvážejí kupy sněhu do Dolní oblasti Vítkovic, kde postupně roztají. Sklizeno by vše mělo být do konce tohoto týdne, zjistili redaktoři ČT.

A demontáž sportovišť olympijského festivalu začala také v Brně. Pracovníci už zlikvidovali třeba U-rampu pro snowboardisty, led rozřezávali na velké krychle. Z areálu Výstaviště mizí i stánky nebo menší pódia. Celý proces bude podobně jako v Ostravě trvat až do konce týdne.

Ve vlastnictví města Brno zůstane dráha na rychlobruslení, curlingové plochy a hřiště na hokej spolu s tréninkovou dráhou pro snowboard cross. Díly ke sportovištím budou uloženy v kontejnerech přímo v areálu výstaviště. Město je kromě dráhy pro snowbordcrossaře, které dostalo darem, koupilo za 20 milionů korun.

Hřiště zůstanou demontovaná nejspíš do další zimy. Kdy přesně si na nich budou moci lidé znovu zasportovat, ještě není jasné. „O tom nyní jednáme, protože to není úplně uzavřené,“ poznamenal brněnský primátor Petr Vokřál (ANO).

Organizátoři si pochvalují vysokou návštěvnost

Olympijské festivaly v Ostravě a Brně navštívilo během 17 dnů téměř 259 tisíc lidí. V Brně přišlo na festival 157 271 návštěvníků, v Ostravě a čtyřech lyžařských areálech v Beskydech a Jeseníkách dohromady 101 624 lidí. Za pořadatele to oznámili Petra Ivánková a Miloš Židík.

Areál kolem Pavilonu Z na brněnském výstavišti nabízel možnost vyzkoušet si 34 olympijských i neolympijských zimních i letních sportů. Největší zájem byl podle Ivánkové o curling, biatlonovou střelnici a pumptrack. Dnem s nejvyšší návštěvností byla sobota 17. února, kdy do areálu přišlo 23 165 lidí.

V Ostravě mohli lidé kromě festivalového areálu s 30 sporty u Ostravar Arény navštívit i Korejskou vesničku na Masarykově náměstí v centru města, kde mohli vidět ukázky korejské kultury a ochutnat korejská jídla.

Korejská vesnička v Ostravě (zdroj: ČT24)
Zimní edice Olympijského festivalu je jednou z nejpovedenějších akcí, které jsme měli možnost v posledních letech ‚pod pěti kruhy‘ pořádat. Návštěvníci Olympijského festivalu opět ukázali, že Česko není zemí, která se dokáže semknout u sportovních úspěchů svých hrdinů pouze před televizní obrazovkou nebo v hospodách, ale především při aktivním sportu.
Naďa Černá
manažerka olympijského festivalu v Ostravě

Festival zavítal také do lyžařských středisek v Mostech u Jablunkova a Bílé na Frýdecko-Místecku a v Karlově pod Pradědem a Kopřivné v Malé Morávce na Bruntálsku. Přímo do areálu u haly přišlo celkem 72 010 lidí, do vesničky 11 063 a do lyžařských areálů dohromady 18 551.

Také v ostravské části festivalu byla dnem s nejvyšší návštěvností sobota 17. února, kdy všechny části navštívilo dohromady 15 679 lidí. Nejvytíženějším sportovištěm byl podle Židíka curling.

Přijela řada úspěšných sportovců

Areály v Ostravě i Brně navštívila řada sportovních legend i úspěšní aktivní sportovci. V Brně to byli například bývalí hokejisté Jiří Holík a Jozef Golonka, asistent trenéra hokejových vítězů z Nagana 1998 Slavomír Lener, dvojnásobná olympijská vítězka ve vodním slalomu Štěpánka Hilgertová a po návratu z Koreje bronzová medailistka v snowboardcrossu Eva Samková.

V Ostravě se mohli návštěvníci setkat se zlatým hokejistou z Nagana Davidem Moravcem nebo třemi vítěznými fotbalisty z letní olympiády v Moskvě v roce 1980 Jaroslavem Netoličkou, Vernerem Ličkou a Liborem Radimcem.