Dům pánů z Kunštátu nabízí prostory pro výstavy už 60 let. Nad jeho budoucností visí otazník

Brněnský Dům pánů z Kunštátu slaví 60 let od zahájení výstavního provozu. Jeho návštěvníci se proto ve čtvrtek mohli podívat i do běžně nepřístupných prostor a projít si výstavy s odborným komentářem. Dům v posledních letech ožívá, přesto nad jeho budoucností visí otazník. Město uvažuje o jeho směně za nemovitosti, které brání stavbě nového fotbalového stadionu.

Jana Vránová pracuje jako kurátorka v Domě umění už 46 let. Na některých místech Domu pánů z Kunštátu ale byla i ona poprvé. Například na půdě, kde tvoří mladí autoři. „Mají zde své ateliéry, zde pracují a potom, co svá díla dokončí, tak budou vystavena v prostorách přízemí Domu pánů z Kunštátu,“ řekla kurátorka.

V domě nacházeli soudobí umělci útočiště vždycky. Výstavy od konce padesátých let odrážely hlavně společenské dění. „V osmdesátých letech zde vystavovali umělci, kteří v jiných velkých galeriích, muzeích nemohli uspořádat svou větší výstavu,“ vysvětlila Jana Vránová.

Vymění město dům za halu a chodníky?

O Dům pánů z Kunštátu se možná už brzy povedou bouřlivá politická vyjednávání. Vedení města Brna totiž uvažuje, že ho smění za majetek, který brání stavbě nového fotbalového stadionu. Teď čeká na odhad ceny.

„V tuto chvíli probíhá to vlastní ocenění, my někdy ve druhé polovině února budeme předpokládám znát hodnotu,“ řekl náměstek primátora města Brna Richard Mrázek (ANO).

Město si aktuálně nechává odborně ocenit pět objektů pro případnou směnu. Kromě Domu pánů z Kunštátu, který je ve správě Domu umění, by se součástí transakce mohla stát třeba krytá tržnice na Zelném trhu. Úvahy o směně vyvolaly kritiku, vznikla nesouhlasná petice.

Vedení Domu umění chce dialog s městem

Vedení Domu umění pokládá směnu zatím jen za teoretickou možnost. „Byli jsme ujištěni, že pokud by mělo dojít k nějakému faktickému uvažování, tak že budeme přizváni k dialogu,“ uvedla ředitelka Domu umění Terezie Petišková.

Dům pánů z Kunštátu má podle ní pro kulturní život v Brně značný význam, v posledních letech se do budovy investovalo, díky novým úvazkům se ji daří plnohodnotně využívat. Navíc jde o jednu z mála renesančních staveb v Brně, podotkla Petišková.

Dům pochází z poloviny 14. století. Po kunštátské šlechtě jej vlastnili Pernštejnové, dali mu renesanční tvář s arkádami. V roce 1708 budovu koupilo město Brno. V uplynulých třech staletích sloužila jako tržiště a sídlo různých institucí a městských úřadů.

Dům prošel celkovou rekonstrukcí

Dům umění otevřel první výstavy v budově 8. února 1958. V budově byly kabinety grafiky, architektury a fotografie, což v dobovém kontextu znamenalo ojedinělé zaměření. V letech 1992 až 2002 dům prodělal rekonstrukci. Výstavní provoz po roce 2011 dočasně utlumily škrty v rozpočtech kulturních organizací, v posledních letech znovu naplno pokračuje.

Od konce roku 2016 je v podkroví prostor pro rezidenční umělce. Cílem je podpořit komunikaci mezi domácí a mezinárodní scénou. Za první rok Dům pánů z Kunštátu přivítal osm umělců, výsledky si lidé mohli prohlédnout v Galerii G99 v přízemí domu.

V objektu jsou také kanceláře Domu umění, jehož hlavní budova je na Malinovského náměstí. Někdejší sídlo kunštátské šlechty je živým kulturním centrem i díky nájemníkům – kavárně Trojka a nakladatelství Větrné mlýny.