Magistrát chce od Prahy 1 převzít Nemocnici Na Františku. Má obavy o péči

Pražský magistrát chce převzít od Prahy 1 provozování Nemocnice Na Františku. Záměr už schválili radní. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) uvedla, že chce zaručit lůžkovou péči a převzetí je součástí dlouhodobější strategie. Vedení první městské části však hodlá zařízení pronajmout soukromému provozovateli. Zájem už projevily čtyři firmy. Magistrát se ale obává, že by potom Praha nemohla zaručit budoucí fungování nemocnice.

Praha 1 nyní nemocnici nabízí soukromníkům prostřednictvím koncesní smlouvy, která by zajistila stávající nabídku služeb. Firmy mají pro podání nabídek čas do 23. ledna, zájem zatím projevují nejméně čtyři. Jde o společnosti Penta Hospitals, Privamed, AGEL a EUC.

Magistrát má ale o zachování služeb nemocnice obavy, a proto ji chce převzít. „Je to spádové zařízení pro Prahu 1, ale i pro Prahu 7 a já naprosto rozumím tomu, že stejnou jistotu chtějí mít i lidé, kteří v těchto částech Prahy žijí. Zároveň to dává smysl i ze širší perspektivy, protože v současné době nevlastníme žádné zařízení s akutními lůžky,“ uvedla primátorka.

Finální rozhodnutí je nicméně v kompetenci Prahy 1. Její vedení se jednání nebrání, odmítá ale převod nemovitostí nemocnice na magistrát a tendr na provozovatele také rušit nehodlá. Chce počkat do otevírání obálek. Ideální by podle vedení Prahy 1 bylo, aby na nemocnici magistrát, případně i obsluhované městské části finančně přispívaly.

Opozice chce o nemocnici referendum

Režim, ve kterém by nemocnici provozoval soukromník, se nelíbí ani opozici na Praze 1 a politikům z Prahy 7. Zařízení využívá i mnoho jejích obyvatel a podmínky koncese považují za nevýhodné. Opoziční zastupitelé z Prahy 1 proti záměru organizují dokonce místní referendum.

Sběr podpisů začal v úterý před vchodem do nemocnice, pro uspořádání referenda je potřeba 2200 jmen. Pokud by se podařilo referendum prosadit, nemohlo by vedení radnice do jeho konání o dalším osudu nemocnice rozhodnout. Případný plebiscit by se zřejmě uskutečnil společně s komunálními volbami na podzim. Primátorka podobné snahy označila za „předvolební populismus.“

Protesty proti přenechání provozování Nemocnice Na Františku soukromému subjektu
Zdroj: Michaela Říhová/ČTK

Organizátoři referenda vítají angažmá magistrátu, nešťastný je však podle nich požadavek na převedení nemovitostí na Prahu. „Obávám se, že Praha 1 se k tomu postaví tak, že magistrát jí chce vzít nemocnici a musí ji bránit,“ řekl šéf Zelených v Praze 1 Petr Kučera.

Podle starosty Prahy 7 Jana Čižinského (KDU-ČSL/Trojkoalice) by už samotná nabídka ze strany města měla znamenat konec plánů na soukromé provozování, protože podle institutu péče řádného hospodáře je výhodnější Praze zařízení přenechat. Magistrát by však podle něj i tak měl nabídnout spolufinancování a možnost, aby nemocnice zůstala ve správě Prahy 1.