Mladé hokejisty Dukly vyřadily ze hry příušnice. S nemocí bojuje celé Jihlavsko

Jihlavsko bojuje s příušnicemi. Nemoc se šíří po základních školách, postihla ale i mladé sportovce. Hokejová Dukla Jihlava kvůli nim dokonce poslala do karantény tři mládežnické týmy včetně extraligových juniorů.

Kabina juniorů Dukly Jihlava je už druhý týden prázdná. Brusle mladí hokejisté museli dočasně pověsit na hřebík. „Nyní pouze intenzivně větráme a před nástupem juniorů na led bude kabina vydesinfikována,“ vysvětlil vedoucí mužstva juniorů HC Dukla Jihlava Vladimír Šťastný.

  • Příušnice (parotitis epidemica, mumps) se nejčastěji vyskytují na jaře a v zimě. Nejohroženější jsou mladí lidé do 25 let a děti.
  • Příušnice se projevují celkovou únavou, vysokými teplotami, bolestmi hlavy a svalů, nevolností, nechutenstvím a bolestivými záněty příušních žláz.
  • Vzdušná nákaza se přenáší i slinami, lidé by proto hlavně neměli sdílet společné nádobí při jídle a pití. Trvalým následkem onemocnění může být ztráta sluchu a u chlapců po pubertě neplodnost. Nejúčinnější prevencí je očkování.

Kromě juniorů postihly příušnice i týmy mladšího a staršího dorostu. „V těchto kategoriích jsme zrušili tréninky, zápasy jsme odložili,“ řekl manažer mládeže HC Dukla Jihlava Jiří Jungwirth.

Už přes týden doma leží i mladší dorostenec Marek Melenovský. Místo bruslení pije čaj a snaží se dohonit učení ve škole. Příušnicemi se nakazil zřejmě na hokejovém stadionu. „Podle mě to bylo v hokejové kabině na zimáku, ale mohl jsem je dostat i ve škole,“ řekl Marek Melenovský.

Počet nových případů příušnic na Jihlavsku
Zdroj: ČT24

Příušnice se šíří hlavně v dětských kolektivech

Nemocných s příušnicemi jsou podle dětských lékařů jen v Jihlavě desítky případů týdně. Od loňského září napočítali krajští hygienici ve městě téměř devadesát nemocných. Jen za poslední dva týdny loňského roku jich přibylo třicet pět, dalších deset lidí onemocnělo od začátku roku. „Příušnice se šíří především kapénkovou infekcí, takže to přenášejí pacienti jeden od druhého blízkým kontaktem. To znamená, že je to nejčastěji v dětském kolektivu,“ vysvětlila dětská lékařka Stanislava Fuňková.

O epidemii zatím podle hygieniků nejde

I přes rostoucí čísla ale hygienici o epidemii zatím nemluví. Možná i proto, že všechny případy zatím měly mírný průběh a nikdo z pacientů nemusel do nemocnice. „Chce to klidový režim doma, trošku dietu, protože při příušnicích dochází k otoku příušní žlázy, k bolestivosti při žvýkání, při polykání,“ popsala léčbu lékařka.

Jihlavsko se s příušnicemi potýkalo už loni na jaře. Tehdy pro změnu onemocněli mladí fotbalisté. Ti tehdy odložené zápasy dohrát stihli, jestli se to podaří i hokejistům, ale zatím jisté není. V karanténě budou ještě nejméně týden.