Kuřim se rozroste o 60 nových domů. Novela zákona stavění ulehčí

Za posledních patnáct let se Kuřim rozrostla o více než tisíc bytů a rodinných domů a připravuje budování dalších. Jejich výstavbu už by neměla komplikovat složitá administrativa. Od začátku příštího roku začne platit novela zákona, která by měla urychlit přípravu staveb a ulehčit život stavebníkům.

Méně papírování a kratší čekání na úřadech – to si slibuje Ministerstvo pro místní rozvoj od novely stavebního zákona, která začne platit od nového roku. Zjednoduší například stavbu rodinného domu, kterou bude možné pouze ohlásit, místo dosavadního územního řízení a stavebního povolení. Na úřad sice poputuje téměř stejné množství dokumentů, ohlášení ale musí být hotové do třiceti dnů.

Kuřim je na další obyvatele připravená

Zarostlý pozemek v Kuřimi o rozloze dvou hektarů je zatím prázdný. Už příští rok by tam mělo vyrůst šedesát nových domů. Za posledních deset let půjde o největší rozšíření jedenáctitisícového města.

„Na jedné straně to znamená přínos do městské pokladny, na druhé straně to znamená vyšší náklady, protože komunikace, sítě apod. budou ve vlastnictví města,“ řekl starosta Kuřimi Drago Sukalovský (STAN).

Zájemci o byty jsou a na nové obyvatele je město připravené. „Vzhledem k postupnému nárůstu obyvatel Kuřimi jsme schopni na potřeby lidí zareagovat. Investovali jsme v minulých letech do mateřských škol, základních škol,“ dodal starosta.

  • Ohlášení stavby namísto stavebního povolení
  • Ohlášení do 30 dnů
  • Odpadne povinnost ohlásit stavbu plotu
  • Jednodušší pravidla pro zahradní stavby
  • Společné řízení EIA
  • Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Jenom jedno stavební řízení

Novela stavebního zákona přinese víc změn – i pro větší stavby, než jsou rodinné domy. Novinkou je vyloučení veřejnosti, tedy i spolků, z některých řízení. Bude možné také sloučit jednotlivá řízení o stavbě do jednoho. Od toho si ministerstvo slibuje zrychlení celého procesu.

„Necháváme to na rozhodnutí stavebníka, aby se rozhodl, kterou cestou půjde. Pokud půjde cestou společného řízení, tak je to o polovinu rychlejší,“ řekla náměstkyně ministra pro místní rozvoj Marcela Pavlová.

Rychlejší by podle ministerstva měla být i příprava na velké dopravní stavby na cizích pozemcích. Na jihu Moravy se to týká například chystané dálnice na Vídeň nebo velkého městského okruhu v Brně.

Speciální vysílání ČT24 na téma: Novela stavebního zákona