České Meziříčí nedostane dotaci na školku. Nemá „správného" zřizovatele

České Mezříčí nemá ve školce místo pro děti. Dotaci ale nedostane (zdroj: ČT24)

Obce se začínají připravovat na povinnost přijímat do mateřských škol stále mladší děti. Už nyní se ale projevují potíže s malou kapacitou školek, a navíc i další komplikace. Třeba České Meziříčí na Rychnovsku chtělo využít dotaci na stavbu nových prostor, jak ale zjistilo, nemá „správného“ zřizovatele.

Podle platného školského zákona se snižuje věková hranice dětí pro nárokové přijetí do spádové školky. Od letošního září musejí přednostně přijímat čtyřleté děti, od září 2018 to bude platit i pro tříleté a od září 2020 pro děti, které dosáhnou druhého roku věku.

Podle starosty Českého Meziříčí Milana Žďárka (nestr.) má obec na rozšíření kapacity školky projekt, stavební povolení i pozemek, stavět ale nemůže. Obec totiž nedostane dotaci, protože školka je samostatným subjektem.

Kdyby byla součástí základní školy nebo by jejím zřizovatelem byl svazek obcí, o dotaci by České Meziříčí žádat mohlo. Starosta to považuje za diskriminační.

Ačkoli povinnost přijmout už dvouleté děti začne platit až za necelé tři roky, obec potřebuje novou budovu. Už nyní se totiž potýká s nedostatečnou kapacitou.

„Navýšení kapacit mateřských škol je nadále v kompetenci vyhlášených výzev integrovaného regionálního operačního programu,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová. Tento dotační titul už ovšem v současnosti nové žádosti nepřijímá.

Na rozšíření školky potřebuje České Meziříčí osm milionů. Obec s 1860 obyvateli ale takovou částku nemá. „Nevím. Pokud na to nikdo nedá peníze, postavíme v lese maringotku a tam ty děti budou,“ krčí rameny starosta Žďárek.