Jen malá část pěstitelů si ponechává na vinohradech víno až do zimy, protože výroba je spojená s rizikem. Víno může napadnout plíseň. „Udržet na vinici zdravé hrozny nebylo v letošní sezoně jednoduché, zvlášť během deštivého září,“ uvedl ředitel Chateau Valtice David Šťastný.
.
Čím větší mráz, tím lepší víno bude
Množství vinařů, kteří na jižní Moravě ledové víno pěstují, se v posledních letech nemění a i výměry, které si ponechávají, zůstávají podobné. Jestli sklízela v noci i další vinařství, David Šťastný nevěděl.

Události: Ledové víno
„Vím o jednom vinaři z Mikulovska, který to nevydržel a sklízel před týdnem. Dnes bude asi litovat,“ poznamenal ředitel vinařství. „Začít sbírat víno by se mělo až při minus sedmi stupních. Čím víc to zmrzne, tím je to lepší,“ doplnil agronom valtického vinařství Marek Ševčík.

Agronom Marek Ševčík popisuje podmínky sběru ledového vína
Zmrzlé bobule se musí hned lisovat
Při sběru je důležitá rychlost. Ještě zmrzlé bobule musí totiž skončit hned v lisu. Valtičtí si ponechali ke sklizni odrůdu Veltlínské zelené, která se jako pozdní pro ledové víno hodí, podobně jako Ryzlink rýnský či vlašský. „Cukernatost hroznů byla 38 stupňů,“ doplnil David Šťastný.
Ledové víno jako prémiová pochoutka putuje do restaurací a prémiových vinoték. Cena dvou deci se stejně jako v minulých letech bude pohybovat okolo tří set korun.