Noční mráz potěšil vinaře. Začali sbírat ledové víno

Vinaři na Břeclavsku v noci sklízeli hrozny z půlhektarové vinice u Dolních Dunajovic a pustili se do výroby ledového vína. Prémiového sladkého vína se chystají vyrobit zhruba 2500 lahví. Noc z pátku na sobotu byla první, která sklizni ledového vína přála, protože bylo minus devět stupňů.

Jen malá část pěstitelů si ponechává na vinohradech víno až do zimy, protože výroba je spojená s rizikem. Víno může napadnout plíseň. „Udržet na vinici zdravé hrozny nebylo v letošní sezoně jednoduché, zvlášť během deštivého září,“ uvedl ředitel Chateau Valtice David Šťastný.

.

Čím větší mráz, tím lepší víno bude

Množství vinařů, kteří na jižní Moravě ledové víno pěstují, se v posledních letech nemění a i výměry, které si ponechávají, zůstávají podobné. Jestli sklízela v noci i další vinařství, David Šťastný nevěděl.

Události: Ledové víno (zdroj: ČT24)

„Vím o jednom vinaři z Mikulovska, který to nevydržel a sklízel před týdnem. Dnes bude asi litovat,“ poznamenal ředitel vinařství. „Začít sbírat víno by se mělo až při minus sedmi stupních. Čím víc to zmrzne, tím je to lepší,“ doplnil agronom valtického vinařství Marek Ševčík. 

Agronom Marek Ševčík popisuje podmínky sběru ledového vína (zdroj: ČT24)

Zmrzlé bobule se musí hned lisovat

Při sběru je důležitá rychlost. Ještě zmrzlé bobule musí totiž skončit hned v lisu. Valtičtí si ponechali ke sklizni odrůdu Veltlínské zelené, která se jako pozdní pro ledové víno hodí, podobně jako Ryzlink rýnský či vlašský. „Cukernatost hroznů byla 38 stupňů,“ doplnil David Šťastný.

Ledové víno jako prémiová pochoutka putuje do restaurací a prémiových vinoték. Cena dvou deci se stejně jako v minulých letech bude pohybovat okolo tří set korun.

Ledové víno a pozdní sběr
Zdroj: ČT24