V Brně začaly vánoční trhy. Inspektoři posílají pro alkohol nezletilé figuranty

Brno rozsvítilo smrk a zahájilo adventní trhy (zdroj: ČT24)

Na řadě míst v Česku startují tradiční předvánoční trhy. Většině náměstí dominují vánoční stromy. V Brně navečer rozsvítili osmnáct metrů vysoký smrk, trhy začaly o týden dříve než obvykle. Kromě návštěvníků tam míří i Česká obchodní inspekce. Nově využila nezletilého figuranta, který testoval prodej alkoholu mladistvým.

Smrk ozářil brněnské náměstí Svobody v pět hodin večer. Stromu, Vánocům i Brnu požehnal biskup Vojtěch Cikrle. Vánoční strom je ozdobený bílými světýlky a zlatými a červenými prvky. 

Na náměstí Svobody je letos 64 stánků, polovina s občerstvením, polovina s dárkovým zbožím. „Rozhodli jsme se odstranit velké gastrokontejnery, které se nám nelíbily a rušily prostředí,“ řekla ředitelka Turistického informačního centra města Brna Jana Janulíková. Kromě stánků tam bude od 1. do 17. prosince festival Design Days v prosklených kostkách. „V Brně je velký zájem o designové dárky, o módu a módní doplňky,“ dodala.

Česká obchodní inspekce začala využívat nezletilé figuranty (zdroj: ČT24)

Vedle náměstí Svobody a Zelného trhu se vánoční trhy konají i na Dominikánském náměstí, kde byly loni poprvé. Zatímco před rokem zabraly stánky jen část prostoru, tentokrát jsou na celém náměstí.

Lidé si mohou sníst občerstvení na terase u kostela svatého Michala. Na Dominikánské náměstí se přesunuly také všechny atrakce pro děti včetně vyřezávaného betléma, ježíškovy pošty a koutku s ovcemi. Rozšíření brněnských Vánoc i na Dominikánské náměstí stálo radnici čtyři miliony korun.

Lidé najdou na trzích již třetím rokem vratné kelímky a hrnečky. Loni vznikla limitované edice hrnečků s půdorysem brněnských náměstí, letos vytvořila limitovanou edici výtvarnice Vendula Chalánková. Vytvořila tři série, všechny jsou inspirované frontou. Jedna je na punč, jedna na svařák a jedna na medovinu. V jedné řadě stojí staří mistři jako Gregor Mendel, v jedné mistři současní jako Bolek Polívka a v jedné mladí, například Kateřina Tučková.

V Praze si musí návštěvníci ještě týden počkat. Slavnostní rozsvěcení vánočního stromu, které zahájí adventní trhy v metropoli, se uskuteční až 2. prosince. Náměstí letos ozdobí smrk z Roztok u Křivoklátu.

Na adventní trhy jako každý rok dohlíží i Česká obchodní inspekce. Letos poprvé využívá novou pravomoc v podobě mladých figurantů. V minulých dnech udělala v Brně kontrolní akci v obchodech i malých večerkách. V šestnácti případech z osmnácti prodejci nezletilému alkohol prodali.