Inspektory se skrytou identitou před Vánocemi ještě vyslat nemůžeme, říká ředitel ČOI

Ředitel ČOI Bezecný v 90' ČT24: Kvůli vlastním dokladům se setkávají inspektoři s obtěžováním v místě bydliště (zdroj: ČT24)

Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) mají od listopadu novou pravomoc: při kontrole mohou využívat skrytou identitu včetně krycích dokladů, třeba při předváděcích akcích. Počítá s tím novela zákona, která vstoupila v účinnost. V praxi však novinku využijí až za několik měsíců, vánočních svátků se tak ještě nedotkne.

Při některých kontrolních akcích mohou inspektoři začít využívat takzvaný krycí doklad s falešným jménem. Týká se to například předváděcích akcí. Jejich pořadatelé totiž před vstupem požadují občanský průkaz.

Dosud se inspektoři potýkali s tím problémem, že když prodejcům odhalili pravou identitu, často je například ani nepustili dovnitř. „Při vstupu na tyto akce lze zjevně dovodit, že měli jména inspektorů z předchozích vykonaných akcí,“ popsal ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný. Kontrola ale třeba ani neproběhne, protože organizátoři akci ukončí. Doklady ale inspektoři ukazují i při kontrolách autobazarů, zastaváren nebo výkupen kovů.

Dalším důvodem nového opatření je větší bezpečnost kontrolorů, kteří se setkávali i se zastrašováním. „Vychází to hlavně z kontrol autobazarů. Některé kontroly jsou konfliktní, zejména když se jedná o zjištění nekalých obchodních praktik,“ zmínil Bezecný. „Máme zkušenosti z praxe, kdy inspektoři po vykonání kontroly byli obtěžováni v místě bydliště. Jejich adresu mohl autobazarista zjistit pouze v případě, když inspektor předložil svůj osobní doklad kvůli smlouvě o zakoupení vozidla,“ popsal s tím, že šlo o nepřímý nátlak.

Mluvčí Fröhlich: Inspekce zhruba za půl roku vyšle prvního inspektora, který bude mít krycí doklad (zdroj: ČT24)

Doklad pak inspektoři uplatní jen na danou akci, poté ho musí vrátit. „Inspektoři, kteří budou vybráni, budou řádně prověřeni, aby nedošlo ke zneužití. Na to na jedné straně určitě bude dohlížet i ministerstvo vnitra, které s tím má zkušenosti, nicméně i inspekce konzultovala věc s Národním bezpečnostním úřadem,“ přiblížil mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

I když změna vstoupila v účinnost od listopadu, v praxi se projeví až později. Inspekci se totiž například až teď otevírá možnost, aby se ohledně krycího dokladu obrátila na ministerstvo vnitra. Stejně tak až nyní mohou vypsat výběrové řízení pro obsazení pozice bezpečnostního ředitele. „Reálně se dá počítat, že inspekce zhruba za půl roku vyšle prvního inspektora, který doklad bude mít,“ dodal Fröhlich.

Vyjasnění situace vrácení kontrolních nákupů

Další novinkou pro Českou obchodní inspekci je, že její lidé už mohou vstupovat i do uzamčených prostor, třeba když budou mít podezření na prodej padělků nebo nebezpečného zboží. Příkladem je kontrola tržnic. Tam se při návštěvě inspekce stává, že prodejci zamknou stánky, rozprchnou se a kontrola tím vlastně končí.

Novela se dotkne i kontrolních nákupů, při nichž si inspektor na zkoušku koupí nějaké zboží, aby mohl prodej zkontrolovat. Prodejce mu musí nově vyplatit cenu nákupu hned při jeho vrácení. Inspektoři naráželi na to, že obchodníci nechtěli brát zboží zpátky.

Nejvíc prohřešků se týká značení obuvi a textilu

S vůbec největším počtem kontrol se museli loni vypořádat provozovatelé obchodních řetězců, supermarketů a hypermarketů a obchodních domů. Nejvíce prohřešků ale inspekce eviduje v jiné oblasti – ve značení obuvi a textilu, kde prodejci například špatně uvádějí složení materiálu nebo informace o údržbě.

Za rok 2016 bylo rozdáno bezmála 14 tisíc pokut – tedy o dva tisíce víc než předchozí rok. Zvedla se také souhrnná výše sankcí na víc než 113 milionů korun. Nejvyšší, čtyřmilionovou pokutu dostala firma Moneta Auto za uvádění nesprávné výše roční procentní sazby nákladů, tedy takzvané RPSN. Další tři nejvyšší pokuty získaly společnosti za předváděcí akce.

Podle zjištění z letošního roku organizátoři předváděcích akcí porušují právní předpisy čím dál míň. Celkem dostali ve druhém čtvrtletí 17 pokut ve výši 7 milionů korun. Nejčastěji za to, že konání těchto akcí neoznámili.

Vydáno pod