Pardubičtí radní kvůli podezřelému nákupu pozemků odvolali vedení městských služeb

Pardubičtí radní odvolali členy představenstva městské společnosti Služby města Pardubic (SmP), a to kvůli nákupu pozemků od rodiny jednoho z členů vedení, Karla Hrona (ANO). Transakce navíc proběhla bez vědomí radních a zastupitelů. Rozhodnutí o odvolání bylo jednomyslné, pro bylo všech devět radních.

Podnikatel Karel Hron (ANO) byl od ledna 2015 členem představenstva městské firmy. Pozemky koupil v červnu téhož roku v dražbě za 959 tisíc korun, znalecká cena byla 300 tisíc. V dubnu 2016 je Hron daroval tchyni, která je o měsíc později prodala za více než 5 milionů korun Službám města Pardubic.

Hnutí ANO už Hronovi navrhlo, aby opustil funkci zastupitele obvodu Pardubice I. a chce ho také vyloučit ze svých řad za závažné porušení stanov. Zároveň mu vrátí dar ve výši 100 tisíc korun, který Hron poskytl loni v září krajské organizaci. Podle Hrona o nevýhodný obchod nešlo. „Nic jsem SmP nezamlčel, při hlasování jsem nehlasoval, dané pozemky sousedí s městskými a cena byla OK,“ řekl.

„V tuto chvíli neřešíme případnou trestněprávní odpovědnost pana Hrona. Ale to, jak se coby člen představenstva při nákupu pozemků od svojí příbuzné zachoval, považuji za přinejmenším neetické a dle mého jasný střet zájmu,“ uvedla po jednání pardubického oblastního předsednictva jeho šéfka Helena Dvořáčková.

Šéf představenstva společnosti Vítězslav Novohradský (ČSSD) nabídl odstoupení z funkce ještě před jednáním rady. Odpoledne spolustraníkům oznámil, že opustí i post radního, ale o několik desítek minut později změnil názor. Na jednání zastupitelstva nepřišel. 

ČSSD navrhuje jeho odvolání z rady. Městský a okresní výbor chce zároveň prosadit vyloučení Novohradského ze strany, to ale bude muset ještě projednat také výbor krajský.

Na případ upozornili opoziční zastupitelé z ODS, kteří prověřovali i další pochybný nákup – pozemky u řeky Chrudimky. Služby města Pardubic za 2500 m² v lokalitě Pod Vinicí zaplatily 1,63 milionu korun, jejich majitel je před deseti lety od státu koupil za 80 tisíc. Pořízení všech nemovitostí od 90. let prověří forenzní audit, který bude městu sloužit i pro případné podání trestního oznámení.

Není to první problém městské firmy při nakládání s veřejnými penězi. Už před časem vyrazili manažeři za peníze společnosti na výlet do Jihoafrické republiky. Podle svých slov v zemi dva týdny poznávali krajinu, kulturu a systém nakládání s odpady. Náklady ve výši 210 tisíc korun po nich chce město vymáhat.