Pardubické městské služby koupily pětinásobně předražené pozemky od příbuzné člena vedení

Údajně nevýhodný nákup pozemků řeší Služby města Pardubic (SmP). Parcelu městské firmě přeprodala rodina Karla Hrona (ANO), jenž sedí v představenstvu městské firmy, ovšem za pětinásobek ceny, za kterou je krátce předtím získala. Nákup všech nemovitostí od 90. let teď proto prověří forenzní audit a město pak zváží trestní oznámení.

Opoziční ODS v pondělí upozornila na údajně nevýhodný prodej tří lesních pozemků. Podnikatel Karel Hron (ANO) koupil v červnu 2015 pozemky v dražbě za necelých 960 tisíc korun. V březnu 2016 se pozemky staly společným jměním manželů a následující měsíc je Hron daroval tchyni. Ta je pak později prodala za více než pět milionů městské firmě. Hron byl přitom v době nákupu členem představenstva Služeb města Pardubice.

„Je to tvrdá ekonomická levá. Jednoznačně má trestněprávní aspekt,“ uvedl zastupitel Karel Hass (ODS). Strana proto požaduje audit a odvolání členů představenstva. Trestní oznámení by podle Haase měla podat valná hromada.

Primátor: Má to stopy účelového podvodu

Hron se ovšem brání, že nešlo o nevýhodný obchod. Kolem prodeje je prý mnoho nepřesností. „Nic jsem SmP nezamlčel, při hlasování jsem nehlasoval, dané pozemky sousedí s městskými a cena byla OK. Za stejné peníze mohla tchyně prodat lesy soukromému majiteli,“ uvedl Hron. Znalecká cena za pozemky byla 300 tisíc korun.

Primátor Pardubic Martin Charvát (ANO) ale tvrdí, že Hron neuvedl všechny skutečnosti: třeba to, za kolik pozemky koupil. „Má to stopy účelového podvodu. Je to pro mě velké zklamání,“ řekl primátor. Radní proto navrhnou zastupitelstvu odvolání členů představenstva společnosti městské společnosti. 

Kauzou se v pondělí zabývala krajská organizace ANO, předsednictvo pardubické oblasti vyzvalo Hrona k rezignaci na všechny funkce, navíc navrhlo jeho vyloučení z hnutí. Hnutí ANO by taky mělo vrátit stotisícový dar, který mu Hron věnoval v roce 2016.