Obří kolo narazilo, na Smíchově nebude. Radnice chce zpět pozemek

Na Hořejším nábřeží na pražském Smíchově nakonec nebude velké vyhlídkové kolo. Investor totiž podle radnice nedodal včas potřebná povolení. Tím pádem smlouva o pronájmu pozemku končí. Praha 5 poskytla pro navrhovanou atrakci pozemek, proti se ale stavěli památkáři.

Na Smíchově měla stát podle vize investora a bývalého vedení Prahy 5 pražská obdoba slavného London Eye a dalších obřích vyhlídkových kol. Nyní už je ale jasné, že nevznikne. „Podklady nedodali, takže z našeho pohledu dnes skončí smlouva a vyzveme je, aby nám předali pozemek zpátky,“ uvedl starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09).

Firma Timsbury Capital měla do 1. listopadu dodat povolení od památkářů a dalších institucí, které by musely 60 metrů vysokou atrakci u Vltavy schválit. V době úředních hodin podatelny na úřad nic nedorazilo, firma má čas do půlnoci. 

Radnice pozemek společnosti pronajala loni, kdy byl ještě starostou Radek Klíma (TOP 09). Pražští památkáři už před podpisem smlouvy upozorňovali, že podobně vysoké kolo v dané lokalitě nepovolí. Proti stavbě vznikla i petice, proti jeho instalaci se vyjádřila také primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Praha 5 ovšem přesto chce podobu smíchovské náplavky změnit. Podle starosty Richtera se ale k návrhům vyjádří veřejnost, což nějakou dobu potrvá.