Velké Meziříčí má nového starostu. Zastupitele rozhádala soutěž na podobu náměstí

Nového starostu v úterý zvolilo zastupitelstvo ve Velkém Meziříčí. Bývalý šéf radnice Radovan Necid před měsícem po radniční krizi a rozštěpení svého sdružení To pravé Meziříčí rezignoval.  Starostou Velkého Meziříčí se stal dosavadní místostarosta Josef Komínek z ČSSD.

Zastupitelé se poslední měsíce přeli o výsledky loňské architektonické soutěže k úpravám historického centra, kvůli nimž se ve městě také spolu s volbami do sněmovny konalo místní referendum. Rozpory jsou na radnici i uvnitř ČSSD a uskupení To pravé Meziříčí, které minulé komunální volby ve městě vyhrálo.

Výsledky architektonické soutěže byly oznámeny loni v létě. Letos v červnu ale zastupitelé těsnou většinou hlasů rozhodli o ukončení spolupráce s autorem nejlépe hodnoceného návrhu Davidem Mikuláškem. Rozhodli se jednat s druhým architektem v pořadí, jímž je Miroslav Cikán.

Občanská iniciativa pak vyvolala referendum na podporu jednání s vítězem soutěže. Referendum je sice platné, ale chybělo jedno procento souhlasných hlasů, aby výsledek byl pro zastupitelstvo závazný.

Nově zvolený starosta dnes novinářům řekl, že budou pokračovat jednání s architektem Cikánem. Uvedl, že je na uvážení zastupitelstva, jak se k výsledku referenda postaví.

Zastupitelstvo má 23 členů. Pro nového starostu, stejně jako pro místostarostu, dnes zvedlo ruku 14 zastupitelů. Necid před volbou místostarosty řekl, že navržení Lavického ze stejného uskupení vnímá víceméně jako podraz, podle něj zatím pracoval spíš proti většině členů Toho pravého Meziříčí. „Své stranické půtky sem prosím Vás netahejte,“ oponoval Pavel Blažek z ČSSD. Lavický už jako místostarosta pracoval, podle údajů na webu www.volby.cz mu je 76 let.

V minulých obecních volbách zvítězilo ve Velkém Meziříčí sdružení To pravé Meziříčí, které v zastupitelstvu získalo devět míst z 23. Lidovci jich mají pět, stejně jako ČSSD. Dva mandáty získala KSČM a po jednom hnutí ANO a Volba pro město.