Na dálnici u Přáslavic byl po nehodě cisterny obnoven provoz

Na D35 v katastru Přáslavic na Olomoucku se v pondělí nad ránem převrátila cisterna převážející 22 tisíc litrů plynu. Do ní poté narazilo osobní a nákladní auto, řekla krajská policejní mluvčí Irena Urbánková. Dálnice byla v místě nehody ve směru z Ostravy na Olomouc uzavřena, tvořily se několikakilometrové kolony.

Provoz byl obnoven v 17:15, řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Po ranním uzavření dálnice se u Přáslavic tvořily dlouhé kolony, doprava výrazně zhoustla i na okolních silnicích a v Olomouci.

Hasiči nejprve zvažovali, že plyn z havarované cisterny přečerpají, po poradě s odborníky se ale nakonec rozhodli cisternu opatrně zvednout a naložit na valník. Policisté proto kolem 15:00 dálnici v místě nehody z bezpečnostních důvodů uzavřeli v obou směrech. „Vyproštění cisterny hasičům a specializované firmě zabralo více než hodinu a půl,“ podotkla Hacsiková.

Hasiči v dýchací technice a s požárními monitory v rukou při vyprošťování cisterny jistili místo havárie ze dvou stran, a to od Olomouce i od Ostravy. „Po vyproštění cisterny a zhodnocení, že je celistvá a nepoškozená, se všechna opatření odvolala a otevřel se směr dálnice z Olomouce na Ostravu. Hasiči ještě asistovali při vyproštění tahače a po závěrečném úklidu komunikace se kolem 17:15 hodiny otevřela dálnice D35 také ve směru na Olomouc,“ uvedla Hacsiková.

Cisterna převážející LPG podle policie havarovala krátce před 01:00, kdy z dosud nezjištěných příčin najela na krajnici, vyjela ze silnice, narazila do svodidel a převrátila se na bok. Do odstavené cisterny poté narazila dvě auta, uvedla policejní mluvčí.

Kvůli nehodě byla doprava na D35 ve směru z Ostravy do Olomouce u exitu na 290. kilometru zhruba 11 hodin odkloněna na starou silnici vedoucí přes Velký Újezd, Daskabát, Kocourovec a Přáslavice dál na Olomouc.

Na dálnici D35 u Velkého Újezdu ve směru od Ostravy na Olomouc se tvořily dlouhé kolony. Doprava se komplikovala také na silnicích v okolí Lipníku nad Bečvou, po kterých se místu nehody snažili vyhnout řidiči osobních i nákladních automobilů.

Uzavření dálnice D35 se projevilo i v Olomouci. Ve městě zhoustl automobilový provoz a na hlavním průtahu se ve směru z Ostravy se tvořily dlouhé řady automobilů. Kolona začínala už na úrovni Velké Bystřice a řidiči poté pomalu popojížděli směrem k Olomouci.

Příčiny obou dopravních nehod a jejich okolnosti vyšetřuje policie.