Kolony, uzavírky, časté nehody. Jízda Brnem a okolím testuje nervy řidičů

Dopravu v Brně a okolí od pondělního rána komplikovaly nehody a nové uzavírky. Na 207. kilometru ve směru na Brno se na dvě hodiny uzavřela dálnice D1 kvůli nehodě. Dopravu v centru města brzdí počínající opravy plynovodu v Hněvkovského ulici. S dopravními omezeními a kolonami musejí počítat řidiči i v okolí Černé Hory a Tišnova.

Kolony se tvoří od Vyškova směrem k Brnu téměř každé ráno. Pondělky jsou nejhorší. Před kolonami varují informační tabule u Rousínova na 216. kilometru.

Ráno dálnici D1 úplně uzavřela nehoda kamionu s dodávkou a osobním autem. „Řidič dodávky narazil do osobního vozidla a to následně do nákladního vozidla,“ popsala policejní mluvčí Štěpánka Komárová. V osobním autě se zranila žena středního věku. „Utrpěla lehká zranění, po ošetření byla převezena na chirurgickou ambulanci Úrazové nemocnice,“ uvedla mluvčí záchranky Hedvika Kropáčková.

Řidiči si krátí cestu po polních cestách

Nehoda dálnici uzavřela na víc než dvě hodiny. Kolony ale trápily řidiče i na objízdných trasách celé dopoledne. Na příjezdu do Tuřan si cestu řidiči krátili po polní cestě. Zpoždění jdou ale kromě nehod na vrub hlavně nebezpečné křižovatce u kostela. Není vidět z různých směrů. „Řidiči najíždějí, čekají, kdo je pustí, kdo jim dá přednost. Tady by pomohla každodenní přítomnost dopravní policie nebo semafor,“ řekl starosta Brna-Tuřan Radomír Vondra (nez.).

Kolona aut u Tuřan
Zdroj: ČT24

Policie dlouhodobě křižovatku vnímá jako problematickou a chce změnit dopravní značení. „Definitivně bude situace vyřešená až plánovaným obchvatem Tuřan,“ uvedl mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb. Obchvat se chystá už od roku 2006, ve výkupu pozemků teď město brzdí hydrogeologický průzkum v okolí letiště.

Kolony v Brně řeší dopravní koordinační skupina

V centru Brna se od nedávna podobným situacím snaží předcházet koordinační skupina magistrátu a policie. Teď přišla s prvními výstupy. Na Malinovského náměstí vzniklo nové dopravní značení. Při výjezdu z parkovacích míst vedle Mahenova divadla musí řidiči nově odbočit doleva směrem k Jezuitské ulici. Modrobílou značku ale respektuje minimum z nich.

Policisté očekávají, že komplikace nastanou i v nově částečně uzavřené ulici Hněvkovského, kde se směrem do centra Brna jezdí jen levým pruhem. Omezení potrvá až do 13. listopadu.

Provoz vázne i v Černé Hoře a Tišnově

Uzavírka v Tišnově
Zdroj: ČT24

Dopravní komplikace netrápí jen řidiče na dálnicích a v Brně. Frézování asfaltu brzdí provoz v Černé Hoře a od včerejška je zavřená taky jedna z páteřních silnic v

Plánované rekonstrukce silnic
Zdroj: ČT24

Tišnově – Brněnská ulice. Běžně po ní podle odhadu radnice jezdily tisíce aut denně. Teď se do ní dostanou oficiálně jen stroje. Povolení k vjezdu radnice, investor ani stavební firma vůbec nevydávaly, ani místním.

Dopravu okolo Tišnova zkomplikují i další uzavírky. Od listopadu se zavře silnice mezi Tišnovem a Drásovem a ještě letos čeká opravy také průjezd Čebínem. Tam budou auta jezdit střídavě. Dopravu bude řídit semafor.