Jihomoravský kraj začal rozdělovat další kotlíkové dotace. Přispěje i na zateplení

Lidé v Jihomoravském kraji mohou od pondělka podávat žádosti o kotlíkové dotace. Dotační program na výměnu kotlů má pomoci zlepšit ovzduší v celém Česku. Žadatelé mají možnost nově využít možnost kombinovat příspěvek na kotel s příspěvkem na zateplení. Kraj přijímá žádosti elektronicky a poté do pěti dnů v papírové formě. Rozdělí se téměř sto čtyřicet milionů korun.

Podobnou částku získal kraj od ministerstva životního prostředí už v první výzvě a lidem dotace rozdělil ve dvou vlnách. Lidé na jihu Moravy vyměnili za dotace z první výzvy více než tisíc kotlů.

Zájemci mohou získat dotaci až osmdesát procent, nejvíce však 127 500 korun. Zbytek musí zaplatit sami. Cílem výměn kotlů je snížit emise z lokálního vytápění a zlepšit tak ovzduší.

Žádosti přijímá kraj elektronicky i osobně

Kraj přijímá žádosti elektronicky a poté do pěti dnů v papírové formě. Chce tím zamezit frontám. Lidem, kteří nemají počítač nebo internet, pomohou s vyplněním žádosti pracovníci kraje. Podle mluvčí kraje Moniky Brindzákové je potřeba mít dokumenty o starém kotli. „Například fotodokumentaci nebo záznamy o kontrole a stavu, ale i výpis z katastru nemovitosti, u níž se bude výměna provádět,“ vysvětlila Monika Brindzáková.

Typy kotlů, na které lze čerpat dotaci
Zdroj: ČT24

Na zateplení domu je možné získat až polovinu peněz a bonus

Peníze je možné získat na plynový kondenzační kotel, tepelné čerpadlo, kotel na biomasu nebo automatický kombinovaný kotel. Oproti první vlně už dotace nepodpoří kotle na uhlí nebo kombinované s ručním přikládáním. Další změnou je, že se nevyžadují mikroeneregetická opatření, a poslední novinkou je možnost získání bonusu ze Státního fondu životního prostředí. „Pokud žadatel získá dotaci na kotel a do dvou let provede i zateplení z programu zelená úsporám,“ upřesnil ředitel fondu Petr Valdman.

V konečném důsledku tak lze získat dotaci na kotel až osmdesát procent, padesát procent dotaci na zateplení a k tomu navíc bonus až  čtyřicet tisíc korun, o který se žádá právě u Státního fondu životního prostředí.

Na jižní Moravě je přes dvacet tisíc domácností se starými kotli. Ministerstvo životního prostředí rozdělí krajům v novém programovacím období Evropské unie ve třech výzvách devět miliard korun na nové kotle. Jihomoravský kraj tak může získat okolo čtyř set milionů korun a vyměnit za ně asi tři tisíce kotlů.