Vyškovský zoopark dokončil pavilon Austrálie. Láká na klokany a papoušky

Vyškovský zoopark otevře poslední srpnový den nový průchozí pavilon Austrálie. Příprava návštěvnického lákadla trvala dva roky. Náklady na něj se z původních tří milionů korun vyšplhaly na rovných šest. V pavilonu budou moci návštěvníci zahrady obdivovat klokany rudokrké, klokany parma, papoušky vlnkované a horské.

Stavební firma v průběhu srpna dokončila v pavilonu Austrálie umělé skály i zázemí, probarvila cesty, doplnila kresby i vodní prvek a zároveň dokončila montáž sítí. Moderní voliéra se zázemím pro zvířata vyrostla na místech původních základů vyškovského zoo koutku.

Expozice připomíná cestu australskou savanou

Průchozí expozice má připomínat cestu australskou savanou včetně setkání s jejími typickými obyvateli, klokany rudokrkými. „Jsou tady tři roční kluci. Zatím jsou tady teprve tři dny, takže uvidíme, jak se budou hlavně návštěvníci chovat k nim,“ řekl zoolog Jiří Sekvenc.

První obyvatele přivítal Australský pavilon ve vyškovském zooparku na začátku týdne. Vedle klokanů rudokrkých našli v pavilonu nový domov také dva samci klokana parma a stovky andulek.

Stovky andulek ve voliéře
Zdroj: ČT24

Vedení zooparku zvažovalo i koupi klokanů Bennettových. „Trošku jsme váhali, které zakoupíme. Potvrdili jsme si, že se oba druhy klokanů umí sžít dohromady, tak jsme se rozhodli pořídit oba, čímž jsme celý záměr ještě víc zatraktivnili. Nicméně druh klokan Bennettův letos není k sehnání, zatím si tak na několik měsíců půjčujeme klokany rudokrké ze Zlína,“ vysvětlila investiční referentka zooparku Dagmar Nepeřená.

Papoušků jsou v zoo stovky, vedou andulky

Z ptactva je nejpočetněji zastoupený papoušek vlnkovaný, který je známý jako andulka, v oddělené voliéře pak papoušek horský. Ptáky už vedení zooparku počítá na stovky, výhledově by se rádo dostalo na 400 kusů. „Jakmile se aklimatizují a doladíme detaily, plánujeme na příští rok komentované krmení. Pevně věřím, že ocení unikátní průchozí voliéru, kde budou moci pozorovat papoušky a klokany bez bariér,“ řekl ředitel zooparku Josef Kachlík.

Díky podobným projektům vyškovský zoopark ročně navštíví přes sto padesát tisíc lidí. Letos by tam podle odhadů mohlo zavítat až sto sedmdesát pět tisíc lidí. To je o patnáct tisíc více než v roce 2016. Vyškovský zoopark je domovem přibližně 750 zvířat. Specializuje se na původní druhy domácích a hospodářských zvířat, návštěvníci v něm však najdou i ta, která patří k ohroženým druhům.