Holubí trus ničí památky. Stojí to statisíce

Cenné fresky a štuky vyškovského kostela poškozuje voda, která do něj zatéká. Může za to holubí trus, který ucpává odvody deště. Kvůli tomu se loupe taky fasáda gotické památky z poloviny patnáctého století.

Tyčí se nad městem a láká k obdivným pohledům. Vyškovský kostel je útočištěm také pro holuby. Na gotických římsách jich posedává čím dál víc. A to je problém.

Kvůli ucpaným rýnám od jejich trusu totiž dovnitř kostela zatéká dešťová voda A ničí cenné štuky a fresky. Běžné prostředky nepomáhají. Holubi se vždy přizpůsobí.

Na boj s opeřenci nedávno kostelu sto tisíci přispělo taky město. Problém to ale nevyřešilo. „V této chvíli to opravit ani nejde. Měli jsme zde štukatéra a dokud sem bude zatékat, nedá se s tím nic dělat,“ řekl jáhen vyškovské farnosti Jiří Štreit.

S holubím trusem bojují ale taky lidé v brněnském Novém Lískovci. Trus poškozuje lávku přes ulici Petra Křivky.

Proto tam v červenci přibyly nové bodce a zákrytové desky. „Trus nepůsobí dobře na konstrukci lávky. Zřejmě je to dáno i přítomností supermarketu, mají tady přísun potravy,“ řekla Vladimíra Navrátilová, mluvčí Brněnských komunikací.

Podle odborníků hraje u holubů potrava při výběru lokace rozhodující roli. Památkám by se proto aspoň trochu ulevilo, kdyby je lidé přestali krmit. Jako třeba v Kroměříži, kde za to strážníci už několik let rozdávají pokuty.