Elektrárna Dětmarovice je po požáru mimo provoz. Její opětovné spuštění záleží na statikovi

Požár v elektrárně (zdroj: ČT24)

Elektrárna Dětmarovice na Karvinsku, v níž minulý týden v pátek hořelo, zůstává mimo provoz. Kdy tam bude možné opět spustit výrobu elektřiny, bude záležet i na vyjádření statika, který má místo požáru prohlédnout.

Stát by se tak mělo dnes, tedy v pondělí. Sdělil to mluvčí společnosti ČEZ, která elektrárnu provozuje, Vladislav Sobol. Elektrárna dodává teplo do Bohumína a Orlové na Karvinsku. Nyní je ČEZ zásobuje z náhradních zdrojů.

Zásah u požáru rekonstruovaného absorbéru, tedy zařízení, které v elektrárně slouží ke snižování emisí síry, hasiči formálně ukončili dnes v 07:45. V elektrárně začalo hořet v pátek okolo 10:30, požár se podařilo lokalizovat tentýž den okolo 18:00, do neděle pak hasiči pod kontrolou nechávali dohořet ohniska požáru.

Elektrárna Dětmarovice hořela
Zdroj: Petra Rusková/Fotoatelier

V elektrárně začalo hořet v pátek okolo 10:30, požár se podařilo lokalizovat okolo 18:00. Příčina zatím není známa. Hořela vnitřní vestavba rekonstruovaného absorbéru, tedy zařízení, které slouží ke snižování emisí síry. Během požáru utrpělo podle mluvčího hasičů Jakuba Kozáka újmu na zdraví osm lidí. Bylo mezi nimi pět civilních pracovníků, kteří se hlavně nadýchali kouře, a tři hasiči, u nichž šlo především o přehřátí či vyčerpání. Čtyři lidi, včetně jednoho hasiče, odvezli záchranáři do nemocnice.

Elektrárnu provozuje společnost ČEZ. Zařízení dodává teplo do Bohumína a Orlové na Karvinsku. K jejich zásobování firma musí použít náhradní zdroje, dodávky by ale neměly být ohroženy.

Požár hasilo celkem 17 jednotek. Kromě toho ale hasiči také obsluhovali nornou stěnu na řece Olši, která teče poblíž elektrárny, a čerpali vodu z jímek, do nichž se stahuje voda kontaminovaná při hašení i z místních technologií. Voda se odvážela na bezpečné místo.

„Pokračovali také v chlazení tlakových lahví, které byly zasaženy požárem. Při té relativně vysoké teplotě hrozil jejich výbuch,“ řekl během zásahu ředitel moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček.

Výše škod? Neznámá

Podle Sobola zatím nelze říci výši škod, které požár způsobil. Zatím nejsou známy ani příčiny požáru, jimiž se dnes začnou zabývat vyšetřovatelé policie a hasičů. Podle mluvčího firmy ČEZ jsou všichni zaměstnanci elektrárny v pondělí v práci. Řadu provozů, jako administrativní nebo údržbářská pracoviště, důsledky požáru přímo neovlivňují.

„Lidé, jejichž zařízení stojí, mají náhradní práci a podílejí se na servisu a opravách, které by jinak museli dělat jindy. Podílejí se dále na zajišťování dodávek teplé vody pro Orlovou a Bohumín z náhradních zdrojů,“ řekl Sobol.

Tepelná elektrárna Dětmarovice je v provozu od roku 1975. S výkonem 800 megawattů je nejvýkonnější elektrárnou spalující černé uhlí v Česku.