Ústecký kraj chce mít vlastní autobusy už příští rok, další tři kraje o tom uvažují

Čtyři kraje zvažují založení vlastního dopravního podniku (zdroj: ČT24)

Některé kraje zvažují zřízení vlastních dopravních podniků, chtějí tak mít víc pod kontrolou například navyšování platů řidičů. Nejdále je v přípravách Ústecký kraj, který chce zajišťovat dopravu vlastními silami už od poloviny příštího roku. Další tři kraje o tom uvažují.

„Pro cestující se nic měnit nebude. Zůstanou stejné linky, stejné spoje, stejný tarif, všechno stejné. Akorát ze dne na den přijede jiný autobus,“ popisuje náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro dopravu Jaroslav Komínek (KSČM).

Ústecký kraj podle něj vynakládá na autobusovou dopravu ročně zhruba 600 milionů korun. „Tím, že nepotřebujeme v naší organizaci vytvářet zisk, jak to dělají soukromí dopravci, tak ty peníze můžeme využít lépe na zkvalitnění služeb,“ říká Komínek.

Do budoucna by to nemusel být ojedinělý případ. O zřízení vlastního dopravního podniku uvažují další tři kraje – Liberecký, Karlovarský a Středočeský. Vede je k tomu hlavně snaha o kontrolu nad platy řidičů, jejichž zvýšení přineslo vládní nařízení.

Zřízení vlastního dopravního podniku už schválili v Ústeckém kraji, další tři kraje o něm uvažují
Zdroj: ČT24

„Kraj se dostává do problému, že my nezaměstnáváme jednotlivé řidiče, ale máme uzavřené smlouvy s jednotlivými dopravci. To, že to kraje v letošním roce zvládly, tak to nekončí, protože jsme nedostali finanční prostředky na mzdy řidičů, dostali jsme je pouze z poloviny,“ tvrdí předsedkyně Asociace krajů a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO).

Kraje se podle ní zároveň dostaly do „velké legislativní pasti“, jestli takové dodatky ke smlouvám vůbec mohou s jednotlivými dopravci uzavřít.

Někteří ale před zakládáním firem ze strany krajů varují. „Záleží samozřejmě na tom, jaké manažery se jim podaří zabezpečit, aby tuto oblast řídili. Jsou firmy, které zřizují obce, případně kraje, a které fungují. Ale jsou firmy, které zatěžují jak obce, tak kraje příliš vysokými náklady a soukromý sektor to umí zabezpečit daleko lépe,“ říká děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík.

Další kraje vlastní dopravní podniky nechystají. Nově totiž vysoutěžily dopravce podle více kritérií, než je jen cena. V budoucnu tak mohou lépe reagovat na požadavky odborářů nebo na změny v legislativě.