Policie odložila případ vyplácení krajských peněz neexistující mluvčí Mrencové

Policie ukončila prověřování případu faktur uhrazených Jihomoravským krajem firmám spojeným s lobbistkou Janou Mrencovou. Zprávu České televizi potvrdil brněnský státní zástupce Jan Petrásek s tím, že víc informací bude moci sdělit v úterý.

Vztahy jihomoravského krajského úřadu s firmami kolem lobbistky Jany Mrencové se zabývala Národní centrála proti organizovanému zločinu. Podnět k prověření dal brněnský státní zástupce Jan Petrásek na základě informací z médií. Trestní oznámení podal loni v srpnu právník Petr Němec. Podle něj mohla v případě úhrady faktur za nevykonanou práci vzniknout u kraje podezření pro porušení povinností při správě cizího majetku a u inkasující firmy podezření z podvodu.

Němec podal trestní oznámení na neznámého pachatele

„Na jedné straně míří na Janu Mrencovou a společnosti s ní spojené, na druhé straně na kraj, na lidi, kteří vědomě propláceli faktury za neodvedenou práci. Nelze určit konkrétního pracovníka, to je na orgánech činných v trestním řízení,“ řekl už dříve Petr Němec a doplnil: „Veřejně zazněla informace, že se proplácely peníze za neodvedenou práci, což není v pořádku. Je tam podezření na trestný čin, a pokud se k ničemu nemá opozice nebo někdo jiný, mělo by se to prošetřit,“ doplnil Němec.

To, že firmy spojované s lobbistkou Mrencovou inkasovaly od kraje peníze za neodvedenou práci, uvedla už dříve v médiích také bývalá mluvčí Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková.

Kapitančiková: Hejtman Hašek o kamufláži věděl (zdroj: ČT24)

Agenturám spojovaným s lobbistkou Jihomoravský kraj zaplatil přes dva miliony korun. Jihomoravský krajský úřad v minulosti platil za služby jak Marketingovému centru Profil, tak Producentskému centru Profil. První firmu ovládá Miloš Skácel, za druhou jako prokuristka vystupuje nepravomocně odsouzená Mrencová, která je spolu se Skácelem ve firmě také společnicí.

Falešná mluvčí inkasovala peníze za práci, kterou neudělala

Kraj v minulosti uvedl, že platil za různé specializované tréninkové semináře, odborné konzultace, analýzy či poradenskou činnost a také za publikované články o činnosti Jihomoravského kraje. Jako svou práci si například Marketingové centrum Profil vykázalo články v deníku Právo – jejich autor však odmítl, že by s centrem spolupracoval. Bývalá mluvčí Jihomoravského kraje uvedla, že Mrencové posílala zprávy a fotky vypracované krajskými pracovníky, které pak Mrencová posílala zpět a fakturovala si za ně peníze.

Diskusi o metodách mediální propagace kraje rozpoutal loňský článek Mladé fronty Dnes. Deník se zaměřil na osobu skrytou za e-mailovou schránkou pojmenovanou po Lucii Proutníkové. Z adresy několik let chodila médiím vyjádření Haška i avíza na akce s jeho účastí. Podle MfD i podle svědectví Kapitančikové žádná Proutníková neexistuje a e-maily rozesílala lobbistka Jana Mrencová.