Gripeny z Čáslavi se na dva měsíce přesunuly do Pardubic, lidé se obávají hluku

Vojenská letadla se z Čáslavi dočasně přesunula do Pardubic (zdroj: ČT24)

Armádní gripeny se na příští dva měsíce přestěhovaly do Pardubic. Na čáslavském letišti totiž začínají opravy pojezdových drah, které jsou ve špatném stavu a tak je musí stavbaři vyfrézovat a položit nový asfalt. Obyvatelé v okolí pardubického letiště se obávají hluku.

Z Čáslavi do Pardubic se stěhuje 160 příslušníků pozemního personálu a 23 letadel. „Přesunou se všechny tři typy letecké techniky, které provozujeme – tedy L-39 Albatros, L-159 Alca a JAS-39 Gripen,“ uvedl mluvčí čáslavské letecké základny Tomáš Maruščák.

Těžké léto čeká na řídící letového provozu. Mimo stíhaček budou v Pardubicích dál cvičit piloti vrtulníků, v sezoně dovolených stoupne i počet civilních letů. To všechno se muselo sladit. „To byl možná nejnáročnější oříšek a velmi dlouhou dobu se toto plánovalo a ladilo,“ říká velitel správy letiště Pardubice Ivo Šťastný.

L-39 Albatros
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Letecký výcvik bude podle mluvčího čáslavské základny probíhat od úterý do čtvrtka od 9 do 23 hodin, v pátek pak od 9 do 14 hodin. Výjimku tvoří gripeny, které budou mít cvičné lety i o víkendech. O svátcích létat letadla nebudou.

Výjimečně letouny mohou o víkendech létat na zahraniční cvičení. Hned v sobotu se tak mimořádně koná letová akce, jedná se o prezentaci Armády ČR formou přeletů letecké techniky.

JAS-39 Gripen
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Lidé v okolí letiště se ale nadměrného hluku obávají. „Přistávající gripen máte 200 metrů za barákem, to je hodně znát,“ upozorňuje obyvatel Pardubic Zdeněk Kyncl. 

„Hluk je krátkodobý, protože na pardubickém letišti dojde pouze ke vzletům a přistáním. Samotný výcvik probíhá mimo vzdušný prostor Pardubice,“ řekl mluvčí čáslavské základny Maruščák.

Letadla i personál se vrátí na domovskou základnu za dva měsíce. Odlet je naplánován na 21. srpna, záložní termín je o den později. Přelety chtějí vojáci stihnout opět během dopoledne.