Oprava Jakobínky potrvá o rok déle, lešení ale nabízí jedinečný zážitek

Události v regionech: V Rožmberku nad Vltavou pokračuje unikátní rekonstrukce středoveké věže Jakobínky (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce středověké věže Jakobínky v Rožmberku nad Vltavou potrvá o rok déle. To ovšem znamená, že památkáři a veřejnost budou mít větší šanci prohlédnout si průběh ojedinělých úprav. Záchrana věže, která byla na spadnutí, probíhá podle středověkých postupů.

Již lešení u věže Jakobínky vzniklo neobvykle. Vyrostlo z místního dřeva za pomoci pil, seker, lan a skob. „Není to tradiční lešení, kde se z prvního patra přestupuje do druhého žebříkem, ale stoupá se plynule vzhůru,“ přiblížil ředitel budějovického pracoviště Národního památkového ústavu Petr Pavelec.

Na samotné rekonstrukci věže pracují dělníci za pečlivého dozoru památkářů. Doplňují chybějící kameny, očišťují zdi a na řadu přijde i restaurování kamenných prvků. To nejtěžší ale teprve přijde. Hlavní stavbyvedoucí Ondřej Vrba považuje za obtížnou zkoušku dopravu čtyřsetkilových krakorců, které ponesou věžní ochoz. K tomu poslouží jeřáb, rovněž postavený podle středověkého vzoru. 

Památkáři teď zvou přímo na lešení i širokou veřejnost. Obejít Jakobínku zvenku totiž nejspíše nebude možné nejméně další století.

Jakobínka stojí nad vltavským břehem od středověku nebo raného novověku, různé odhady řadí dobu jejího vzniku do 14. až 16. století. Věž navíc téměř šedesát let formálně neexistovala. Správci ji totiž po roce 1948 zapomněli zapsat do evidence. Když se na jejich chybu přišlo, trvalo šest let, než úředníci dokázali věž znovu „zhmotnit“.

Věž dlouho nikdo neudržoval, hrozilo její zřícení. Opravy začaly až v posledních letech.  K záchraně věže přispěla i Česká televize, když o chátrající věži natočila reportáž. I díky ní památkáři Jakobínku znovu „objevili“. Reportáž ocenil Syndikát novinářů spolu se sdružením ProBohemia v soutěži Média na pomoc památkám.