Brno nakoupí za milion a půl další defibrilátory v ulicích

Dvacet sedm nových defibrilátorů se objeví především v okrajových částech Brna. Přístroje budou sloužit zejména hasičům a policistům. Magistrát navíc plánuje, že proškolí další lidi, kteří budou schopni defibrilátory obsluhovat.

V Jihomoravském kraji je nyní rozmístěno 127 defibrilátorů. Některé už pomohly zachránit lidské životy.  Například hasiči v Kloboukách u Brna přístroj využili k záchraně Jiřího Adama, který zkolaboval.

Brněnský magistrát plánuje rozmístění defibrilátorů na přelomu června a července. Nově se tak přístroje objeví třeba u brněnské zoologické zahrady nebo na hasičské zbrojnici v Žebětíně. Vhodnost míst posuzovali záchranáři, hasiči a strážníci.

Vzdělání zajistí zdravotníci

Pořízení nových defibrilátorů bude stát více jak jeden a půl milionu korun. Další peníze magistrát investuje do boxů, ve kterých budou přístroje umístěné. Boxy jsou zabezpečené proti vandalům.

Brno pořídí nové defibrilátory (zdroj: ČT24)

Přístroje obsluhují většinou hasiči, policisté, strážníci nebo pracovníci ostrahy.

Do projektu se nyní nově zapojí i vybrané jednotky dobrovolných hasičů a brněnští strážníci. „Osobně s defibrilátorem pracovat neumím a od absolvování kurzů, které nás čekají si slibuji, že s tímto přístrojem budu umět zacházet,“ řekl velitel hasičů v Žebětíně Petr Jelínek.

Operátorka ze záchranky má speciální kód

Vzdělávání obsluhy zajišťují brněnští záchranáři.

K využití defibrilátoru je potřeba koordinace s operátorkou. „Defibrilátor je uložený ve speciální skříňce, je na veřejnosti, dostupný pro kohokoliv. Je zde klávesnice, je nutné použít speciální kód, ten ví pouze operátorka na operačním středisku,“ uvedla mluvčí jihomoravské záchranné služby Barbora Truksová Zuchová.

Inovace pro lidi s nemocným srdcem (zdroj: ČT24)