Na telčské náměstí nemohou auta bez povolení

Události v regionech: Turisté už v centru Telče nezaparkují (zdroj: ČT24)

Na telčské náměstí je vjezd zakázán. Radnice nařídila osadit zákazové značky kvůli bezohlednosti řidičů. Lidé o tom však vesměs nevědí. Ačkoli zákaz platí již týden, je provoz na náměstí stále čilý, dodržování zákazu proto začala vymáhat policie.

Na telčské náměstí by nyní měli vjíždět pouze místní obyvatelé a podnikatelé, kteří mají rezidentskou kartu či jednorázové povolení k vjezdu. Ostatní již do srdce historického města nemohou.

Radnice vysvětluje zákaz dosavadní bezohledností řidičů. „Sportem je přijet na náměstí, čtyřikrát ho objet, podívat se, co se tam děje,“ popsal starosta Roman Fabeš. Někteří motoristé podle něj nebrali ohled ani na to, když se na náměstí konala nějaká akce. Potom kličkovali mezi lidmi a troubili na ně.

Náměstí dosud sloužilo jako parkoviště. Nově musí turisté parkovat jinde, radnice doporučila záchytná parkoviště vzdálená 300 až 500 metrů od náměstí. „Na starém zimním stadionu je režim půl hodiny zadarmo, následná hodina za 10 korun,“ přiblížil místostarosta Pavel Komín.

Telč v létě vyhledávají davy turistů. Z náměstí Zachariáše z Hradce se vchází i do státního zámku, kam loni zavítalo přes 93 tisíc lidí. V historickém centru se odehrává i populární festival Prázdniny v Telči, který bude letos od 28. července do 13. srpna.