Doprava trápí Opavu i Třinec. Lidé si stěžují na přílišný hluk

Mapa nejhlučnějších míst v Moravskoslezském kraji (zdroj: ČT24)

Tisíce lidí v České republice obtěžuje nadlimitní hluk – hlavně z dopravy. Moravskoslezský kraj teď na popud ministerstva zdravotnictví nechal zpracovat akční plán, který navrhuje, jak hluk od frekventovaných krajských silnic zmírnit.

Nejhorší situace je podle zjištění redaktorky České televize Markéty Radové v centru Opavy. „Jedná se o tamní ulice Nákladní, Zámecký okruh, Těšínská a Nádražní okruh – nebo třeba o silnici vedoucí centrem Třince,“ poznamenala s tím, že v obou městech lidé bydlí v blízkosti silničního průtahu.

A v obou případech shodně autoři akčního plánu uvádějí jako nejúčinnější úlevu od hluku stavbu obchvatu. Ten by v případě Opavy měl být hotový v roce 2020 – jedná se o dobudování východní části severního obchvatu města. V případě Třince má začít obchvat fungovat o rok později – tady jde o přeložku silnice I/11 v úseku mezi Bystřicí a Třanovicemi.

Zaměřuje se jen na některá místa

Nový akční plán se zaměřuje výhradně na silnice II. a III. třídy ve vlastnictví kraje – a navíc mimo ostravskou aglomeraci. „Míst, kde hluk u silnic na území Moravskoslezského kraje trvale převyšuje limity, je rozhodně víc. Celkovou situaci zachycují strategické hlukové mapy, které co pět let nechává obnovovat ministerstvo zdravotnictví. Jednotlivé akční plány na ně pak navazují,“ zjistila Markéta Radová.

Zábavní akce končí v Ostravě brzy

Ve snaze snížit hlučnost ve vybraných částech Ostravy přikročili radní k omezení kulturních a sportovních akcí. Ty musejí v Ostravě oproti loňskému roku končit o hodinu dříve. Město proto přijalo novou obecně závaznou vyhlášku, kterou chce vyjít vstříc lidem stěžujícím si například na hluk z festivalů či dalších akcí, řekl již dříve primátor Tomáš Macura (ANO). Upravená obecně závazná vyhláška začala platit 20. dubna.

Příklad tzv. hlukové mapy, která byla zpracována pro jednu z ostravských částí
Zdroj: www.msk.cz

Základní změnou vyhlášky je vymezení doby nočního klidu ve výjimečných případech, jako jsou například právě festivaly, a to od 1:00 do 6:00. Noční klid je takto stanoven v případě, že po dni konání akce následuje pracovní den. V případě, že po dni akce následuje sobota, neděle nebo svátek, je v těchto případech noční klid od 2:00 do 6:00. Běžná doba nočního klidu je stanovena zákonem od 22:00 do 6:00.

„Snažíme se hlavně najít nějaký rozumný kompromis mezi logickými požadavky návštěvníků festivalů a jiných kulturních akcí v Ostravě, kteří se chtějí bavit, a naproti nim to sladit se zájmy lidí, kteří bydlí v blízkosti festivalových akcí a chtějí se v klidu vyspat,“ uvedl pro ČTK primátor.