Kamiony budou do Německa dál jezdit i přes Všeruby. Není kudy je odklonit, zjistila policie

Obyvatelé Prapořišť a Všerub boj s kamiony prohráli (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Prapořišť a Všerub na Domažlicku definitivně prohráli boj s kamiony. Těžkých nákladních aut obcemi projíždí stále víc, podle dopravního inspektorátu je ale není možné odklonit jinam. Obce neuspěly ani s variantou dopravních omezení.

Denně příhraničními vesnicemi projede asi tisíc kamionů, zkracují si tak cestu do Německa. Lidé z Všerub a Prapořišť sepsali už před třemi lety petici, s omezením počtu kamionů ani tonáže aut ale neuspěli. „Kamiony jezdí daleko rychleji, jezdí jich víc, spát se nedá,“ stěžuje si Helena Forstová z Prapořišť.

Počet nákladních aut se za posledních šest let zdvojnásobil. Obce na německé straně dokonce hrozily blokádou. Podle úřadů ale není možné auta na české straně odklonit. Místní totiž požadovali, aby veškerá nákladní doprava směřovala do Německa přes Folmavu.

Obyvatelé Prapořišť a Všerub požadovali, aby kamiony jezdily do Německa přes Folmavu, ale neuspěli
Zdroj: ČT24

„Nebyly stanoveny adekvátní objízdné trasy a problém by se jen přesunul ze silnic druhých tříd na silnice prvních tříd, které jsou značně rizikové z pohledu dopravní nehodovosti,“ vysvětluje mluvčí policie Dagmar Brožová. Třeba na silnici mezi Domažlicemi a  Folmavou dochází ročně ke třiceti nehodám, některé jsou i smrtelné.

První kamiony začnou obcemi projíždět kolem páté hodiny ráno, klidnější je doprava kolem poledne. „Kolem 15. hodiny se zase začínají vracet a až do večerních hodin jede jeden kamion za druhým,“ popisuje starosta Všerub Václav Bernard (STAN).

Kraj sice plánuje opravu průtahu obcemi, ten ale bude jen dvouproudý a situaci to nijak nezlepší. Radnice se spoléhala i na to, že při jednáních uspěje s argumentem o omezené nosnosti mostů. Kamiony ale nesmí pouze na jeden z nich, který navíc leží mimo hlavní silnici.