Majitel dodatečně legalizované vily si stěžuje na hřiště. Prý vzniklo načerno

Události v regionech: Majitel vily u pardubického parku je znovu ve sporu s městem (zdroj: ČT24)

Pardubická radnice čelí obvinění z černé stavby. Nestěžuje si na ni nikdo jiný než Miloš Holeček, který léta vedl spor s městem kvůli své vile, kterou postavil bez povolení na místě, kde měl být podle územního plánu park. Právě na územní plán nyní Holeček odkazuje. Na místě, kde měla být rekreační zeleň v sousedství jeho vily, totiž vzniklo hřiště.

Miloš Holeček si na hřiště, které vzniklo v sousedství jeho vily, stěžuje kvůli hluku. Podle něj je nesnesitelný, ať už jde o křik, nárazy míčů na beton nebo otřesy konstrukcí košů a branek. Tvrdí, že vzniklo v rozporu s územním plánem a – protože dostalo město na hřiště evropskou dotaci – podal i stížnost k Evropskému úřadu boje proti podvodům (OLAF).

„Ta stavba je tady nelegálně. Byla na to zpracována územní studie a ta převrací zeleň rekreační na sportoviště,“ shrnul Miloš Holeček své výhrady.

Radnice sice Holečkovi částečně ustoupila, když se rozhodla hřiště nerozšířit o plánovanou trampolínu, ale obvinění odmítá. „Projekt byl řádně povolen, řádně zkolaudován. V žádném případě nebudeme ustupovat,“ zdůraznil pardubický primátor Martin Charvát (ANO).

Vedení města považuje za kuriózní, že z černé stavby obviňuje radnici právě Miloš Holeček, který (nejen) v Pardubicích proslul právě tím, že si svoji vilu postavil načerno na místě, kde měl být podle územního plánu park. „Já bych očekával, že takový člověk bude rád, že dosáhl svého, že bydlí tam, kde chtěl bydlet,“ uvedl starosta obvodu Pardubice I Jaroslav Menšík (ANO). Sám Holeček se však k minulosti vracet nechce. „Zaplatil jsem pokutu a tím to pro mě končí,“ řekl.

Miloš Holeček si začal stavět vilu v lokalitě Na Špici nedaleko soutoku Labe s Chrudimkou v roce 2008, a to bez stavebního povolení a v místě, kde žádný dům podle územního plánu stát nechtěl. Podnikatel tvrdil, že měl od radnice slíbeno, že mu stavbu povolí výměnou za ústupky, které ve prospěch města učinil jinde. Přestože bylo vydáno a soudem potvrzeno i nařízení odstranění stavby, městské zastupitelstvo v poslední chvíli v roce 2012 rozhodlo, že nechá zpracovat změnu územního plánu. Vila se tedy nakonec nebourala a k její legalizaci došlo.