Bankovka „státovka“ zachycená na internetové aukci je pravá. Má hodnotu milionů korun

Znalci potvrdili pravost vzácné československé bankovky, kterou olomoučtí policisté zajistili v březnu letošního roku během aukce na internetovém portálu. Jde o pětitisícikorunu z roku 1919, takzvanou státovku, která byla před deseti lety odcizena z Vlastivědného muzea v Olomouci. Její hodnota nebyla dosud vyčíslena, odborníci ji dříve odhadovali na několik milionů korun.

V případu zatím nebyl nikdo obviněn, řekla ve středu krajská policejní mluvčí Irena Urbánková. Bankovka by se měla v nejbližší době vrátit do sbírek muzea.

Šéf olomoucké policie Jiří Musil v březnu sdělil, že pravděpodobný pachatel pracoval v době krádeže v okruhu Vlastivědného muzea. Stíháno však může být více lidí. Kriminalisté již dříve oznámili, že na případu se nepodílel jen jeden člověk.

Odborné vyjádření z České národní banky k pravosti bankovky, takzvané státovky, potvrdilo pravost bankovky. Prověřování zatím nebylo ukončeno, nadále probíhá a zatím nebyla obviněna žádná konkrétní osoba.
Irena Urbánková
krajská policejní mluvčí

Na posudek potvrzující pravost vzácné bankovky čekali také zástupci Vlastivědného muzea v Olomouci. Podle jeho ředitele Břetislava Holáska by se státovka měla v nejbližších dnech vrátit do muzejních sbírek.

„Chtěli bychom ji vystavit v příštím roce při příležitosti výstavy k výročí roku 1918, máme totiž ještě jednu bankovku v této edici nižší nominální hodnoty. Pokud by se to ke koncepci výstavy nehodilo, vystavíme ji samostatně s dalšími alespoň na kratší období,“ řekl Holásek.

Bankovku zadrželi policisté poté, co se objevila na jednom z aukčních internetových portálů. Z Vlastivědného muzea totiž dostali podnět, že by se mohlo jednat o jejich bankovku. Vyvolávací cena bankovky byla podle policistů na portálu na 220 000 korunách, dražba končila na částce kolem 1,8 milionu korun. Když se policisté o aukci na portálu dozvěděli, do samotné aukce nezasahovali. Ten, kdo na portálu bankovku nabízel, ji podle Musila přímo neukradl.

Pochází z Vídně

Odborné vyjádření k hodnotě bankovky zatím policisté nemají. „Je zajímavá tím, že byla v oběhu 20 měsíců, od 7. srpna 1919 do 15. dubna 1921. Právě ta krátká doba oběhu stojí za tím, že bankovek, které se musely naráz vyměnit a nebyly dlouho v oběhu, je poměrně málo. Dnes evidujeme ve veřejných a soukromých sbírkách asi 36 pravých kusů této státovky,“ uvedl již dříve Filip Hradil z Vlastivědného muzea v Olomouci.

Nominálně nejvyšší bankovky byly podle něj vyráběny v zahraničí, tato pětitisícikoruna byla tištěna ve Vídni a autory výtvarného pojetí byli vídeňští umělci.

Bankovka se podle Holáska ztratila před deseti lety, pachatelé si podle něj zřejmě mysleli, že krádež již bude promlčená, proto ji nabídli v aukci. „Až se k nám bankovka od policie vrátí, chtěli bychom prostřednictvím tiskové konference zveřejnit okolnosti, jak se ztratila. Myslím, že je to ponaučení i pro ostatní,“ dodal ředitel muzea.