Klíšťata mají být o víkendu mimořádně aktivní. Epidemiologové před nimi varují

Epidemiologové varují před klíšťaty. Během nadcházejícího víkendu budou mimořádně aktivní. Podle předpovědi se má oteplit a v přírodě jich bude nejvíce od začátku roku. „Hygienici zatím neevidují žádný případ klíšťové encefalitidy. Boreliózou, onemocněním, proti kterému není vakcína, se od začátku roku nakazila asi stovka lidí,“ uvedla redaktorka České televize Monika Fleischmannová.

„Zima klíšťatům neuškodila. A teď začátkem května, jak se oteplí, aktivita klíšťat bude maximální,“ varoval Libor Mazánek, vedoucí oddělení Krajské hygienické stanice v Olomouci.

Podle hygieniků stačí infikované klíště nakazit člověka za tři hodiny. Tak se stalo i v případě Vladimíry Hejzlarové z Olomouce, která onemocněla boreliózou. Lékařům přitom trvalo určení nemoci, které ji trápilo, přes půl roku.

„Nejprve ji léčili s chřipkou, poté ji poslali za neurologem. Přitom klíčové je včasné nasazení antibiotik,“ uvedla Monika Fleischmannová. Vlasta Hejzlarová i po léčbě dosud kulhá a přepadají ji stavy úzkostí.

Klíště na listu
Zdroj: Patrick Pleul/ČTK


:. Klíšťata mohou být původcem i život ohrožujících onemocnění. 

Borelióza způsobuje kloubní záněty nebo lehký třes rukou. Proti onemocnění existuje účinná léčba pomocí antibiotik, proti encefalitidě, další závažné chorobě, kterou klíšťata mimo jiné přenášejí, zatím nebyl vyvinutý lék. Proti encefalitidě se však lze očkovat, zatímco proti borelióze v Česku zatím ne.

  • Proti přerostlé trávě, která by mohla mimo jiné hostit klíšťata, se snaží bojovat ve Frýdku-Místku. Místní technické služby, které mají na starost téměř 150 hektarů travnatých ploch nejen ve městě, ale také v jeho místních částech, s údržbou zeleně už začaly.
  • Sekačky na trávníky letos vyjedou celkem sedmkrát. „Trávníky v sídlištních zástavbách budou sečeny celkem pětkrát, oproti loňsku jsme jednu seč přidali,“ řekl primátor města Michal Pobucký (ČSSD). Podle něj četnější sečení přispívá například k nižšímu počtu klíšťat. Údržba zeleně je plánována až do konce září.

Statistiky o očkování se podle vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renaty Ciupek neprovádějí, ale z průzkumů vyplývá, že je očkovaná asi pětina Čechů. „Kromě očkování se lidé mohou před klíšťaty chránit vhodným oděvem, když jdou do přírody, ale také repelentem nebo tím, že nebudou chodit do vysoké trávy a křoví,“ vyjmenovala Ciupek.

Podle ní jsou rizikovou skupinou lidé okolo 50 let a starší. Hygienici totiž upozorňují, že starší generace často dohlíží na očkování malých dětí, ale sama se nenaočkuje. Starší člověk se přitom s encefalitidou vyrovnává hůř než mladý organismus.