Jiřího Čunka v křesle starosty Vsetína nahradil Jiří Růžička. Stavební inženýr z neziskového sektoru

Novým starostou Vsetína se dnes stal devětatřicetiletý Jiří Růžička (KDU-ČSL). Nahradil Jiřího Čunka (KDU-ČSL), který rezignoval minulý týden. Růžička byl jediným kandidátem na starostu, hlasovalo pro něj 17 z 18 přítomných zastupitelů. Vsetín vede menšinová koalice lidovců a hnutí ANO a STAN, v jednadvacetičlenném zastupitelstvu má jen deset křesel. V opozici je ČSSD, Koalice pro otevřený Vsetín (KOV), ODS, komunisté a TOP 09.

* 27. srpna 1977, Vsetín
- VŠ studium na VUT, UK
- ředitel neziskové organizace Elim
- ředitel Potravinové banky Zlínského kraje
- kandidatura do zastupitelstva Vsetína v r. 2014 za KDU-ČSL 

Jiří Růžička
Zdroj: ČT24

Jiří Růžička od roku 2004 působil jako ředitel obecně prospěšné společnosti Elim Vsetín poskytující sociální služby, vede také Potravinovou banku ve Zlínském kraji. „Tyto aktivity hodlám v nejbližší době opustit. Pozice starosty je opravdu na celý úvazek,“ řekl Jiří Růžička. Na dnešním zastupitelstvu nejdříve složil slib zastupitele, nahradil tak Jiřího Čunka, který minulý týden rezignoval také na funkci zastupitele.

Jiří Čunek byl v roce 2014 coby lídr vítězných lidovců zvolen starostou až na třetí pokus, hlasovalo pro něj 16 z 21 přítomných zastupitelů. Zvolení starosty a rady tehdy umožnila dohoda s KOV, kterou tvoří Strana zelených, Piráti a občanské sdružení Vsetínské fórum.

Vsetínské nádraží: výzva pro nového starostu

Jiří Čunek svou rezignaci avizoval již loni po úspěchu v krajských volbách, které lidovci vyhráli a Čunek se stal hejtmanem. Je také senátorem za Vsetínsko. Navíc nevyloučil, že se na květnovém sjezdu strany bude ucházet o křeslo předsedy celostátní KDU-ČSL. Odstoupení z funkce starosty ale odkládal. Odůvodňoval to také komplikací velkého projektu úpravy prostoru před vsetínským nádražím.

S novým starostou Vsetína natáčel Josef Kvasnička (zdroj: ČT24)

To teď bude největší výzva pro nového starostu. „Nová nádražní budova s terminály, mělo by tady být nové nástupiště, snadný přístup,“ říká nový starosta Vsetína Jiří Růžička (zvolený za KDU-ČSL). Projekt je po sérii konfliktů v ohrožení. Schopnost vyjednávat teď přijde novému starostovi vhod. Navíc je vystudovaný stavař, což je další předpoklad pro prosazení klíčové investice ve Vsetíně.

 Minulý týden v úterý bylo jednání zastupitelstva přerušeno a ve čtvrtek se měli zastupitelé sejít znovu a zvolit nového starostu. Přišlo jich však jen šest a zastupitelstvo proto nebylo usnášeníschopné. Někteří opoziční zastupitelé kritizovali způsob přerušení úterního jednání a avizovali, že se čtvrtečního jednání nezúčastní.