Bývalý ředitel pražské střední školy přiznal u soudu zneužívání studentů

Bývalý ředitel pražské Střední školy elektrotechniky a strojírenství Lumír Kymr se u soudu přiznal, že na školních pobytech na chatě zneužíval mladistvé studenty. Za znásilnění, sexuální nátlak a ohrožení výchovy dítěte mu hrozí až desetileté vězení. Podle obžaloby prováděl celkem deseti chlapcům masáže celého těla včetně přirození, spal s nimi nahý, sprchoval se s nimi nebo vzájemně masturbovali.

„Pravděpodobně jsem nechtěně poškodil ty, na kterých mi záleželo a kterým jsem chtěl pomoci. V té době jsem si neuvědomoval, že by moje jednání mohlo být v rozporu se zákonem,“ vypověděl Kymr u Obvodního soudu pro Prahu 6.

„Bohužel věci, které se staly, nejdou vzít zpět. Jediné, co můžu v tomto okamžiku udělat, je vyjádřit lítost a omluvit se všem, které jsem poškodil,“ dodal bývalý ředitel.

Zároveň se ale vymezil vůči některým informacím z policejních spisů. Obvinění ze znásilnění označil za nesmyslné. Popřel také, že by se trestné činnosti dopouštěl i na půdě školy, to podle něho bylo tabu.

Většina skutků se odehrála na chatě v Jizerských horách

Jedenašedesátiletý muž bral své studenty na chatu do Josefova Dolu na seznamovací cyklotábory a další akce. Právě tam se podle státní zástupkyně odehrála převážná část jeho skutků. Jednoho sexuálního nátlaku se Kymr údajně dopustil i v ředitelně školy, dvou dalších pak ve svém bytě. Ke všem skutkům mělo dojít mezi lety 2010 a 2016. 

Události ČT: Ředitel pražské SŠ skončil před soudem, vedoucí novojičínského střediska ve vazbě (zdroj: ČT24)

Obžaloba zdůrazňuje, že muž zneužil svého postavení ředitele a z něj vyplývající autority, vlivu a důvěry u studentů. Někteří z chlapců se mu podle žalobců báli vzepřít právě proto, aby pak ve škole neměli problémy.

Dva z chlapců, kteří mají v trestním řízení postavení poškozených, požadují po Kymrovi každý jeden milion korun za způsobenou nemajetkovou újmu.

Policie obvinila kvůli obtěžování studentů dva pedagogy

Policie začala případ vyšetřovat na anonymní udání, které zřejmě sepsal jeden ze studentů. Loni v létě pak obvinila jednak bývalého ředitele školy, ale také dalšího pedagoga, který měl rovněž působit na Střední škole elektrotechniky a strojírenství. 

Kymr po zveřejnění případu rezignoval na funkci ředitele, pět měsíců strávil ve vazbě. Druhý pedagog byl ale pravomocně zproštěn viny, protože soud shledal údajně zneužitého studenta nevěrohodným, upozornil ČRo.