Policisté narazili při kontrole na cizince bez dokladů i nelegální ubytovny

Policejní kontrola ubytoven v Havlíčkově Brodě (zdroj: ČT24)

Policie vyrazila v Havlíčkově Brodě na kontrolu nelegálně ubytovaných cizinců. Těch totiž ve městě v posledních měsících přibylo a lidé sepisují petici za zvýšení bezpečnosti ve městě. Při kontrole odhalili policisté dvě nelegální ubytovny. Jejich majitele čeká správní řízení a také až půlmilionová pokuta.

Policisté mají s sebou při kontrole i čtečku dokladů, díky níž zjistí během několika minut, jestli u nás cizinec pobývá legálně. V bývalém internátu zemědělské školy jsou ubytovaní především Bulhaři, Rumuni či Slováci. 

Jeden muž se při policejní kontrole prokazuje jen kusem papíru, další dvojice je úplně bez dokladů. Nepomáhá ani tvrzení, že jim doklady zadržuje jejich boss. Podle zákona by je měli mít u sebe, a tak následuje pokuta. Nakonec policisté odvezli na služebnu pět lidí bez potřebných dokladů, všichni cizí státní příslušníci je ale nakonec předložili, na policejní služebny jim je přivezli jejich známí. 

V ubytovně nazvané Čechovka narazili policisté na jiné provinění. Ubytovna tam totiž má být pouze v prvním patře: dohromady celkem devět pokojů. Policisté ale zjistili, že cizinci obývají ještě další dvě patra. „Vlastník tuto ubytovnu užíval v rozporu s kolaudačním rozhodnutím,“ dodává krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Další nelegální ubytovnu pak našli policisté v administrativní budově na okraji města. 

Oba vlastníky už radnice v Havlíčkově Brodě dobře zná, správní řízení s nimi vede už poněkolikáté: „Několik pokut už je tam pravomocných, máme problém s jejich vymáháním, ale nevzdáme to a budeme s tím pokračovat,“ uvedl tajemník havlíčkobrodské radnice Václav Stejskal.