Veterináři potvrdili po delší době další ohnisko ptačí chřipky

Veterináři potvrdili další ohnisko ptačí chřipky, které se nachází v Poseči na Karlovarsku. Jde o malochov, kde je asi 30 kusů drůbeže. Nemoc už tam zabila šest ptáků, zbytek bude ve čtvrtek utracen. Oznámil to mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. Celkem jde v Česku o 39. ohnisko nákazy.

Úhyn slepic v Poseči nahlásil Státní veterinární správě soukromý veterinář. „Další ptáci již vykazovali typické klinické příznaky nákazy. Následné vyšetření ve Státním veterinárním ústavu potvrdilo nákazu,“ sdělil Pejchal. „Drůbež se s velkou pravděpodobností nakazila při kontaktu s volně žijícím vodním ptactvem nacházejícím se v její blízkosti,“ doplnil.

Teď se podle mluvčího připravují mimořádná veterinární opatření pro samotné ohnisko a uzavřená pásma kolem něj. Širší dozorové pásmo zřejmě zasáhne kromě Karlovarského i do sousedního Plzeňského kraje.

Podle Petra Pejchala je Poseč prvním ohniskem vyhlášeným po téměř dvoutýdenní přestávce. Nákaza se v Česku objevuje zhruba od přelomu roku a na většině míst už mohla být zrušena veterinární opatření.

„Po provedené povinné dezinfekci nákazou zasažených chovů a uplynutí legislativou daných lhůt byla již zrušena uzavřená pásma u 29 ohnisek a pro chovatele v těchto oblastech již neplatí mimořádná veterinární opatření,“ doplnil mluvčí.