Britská velvyslankyně: Brexit neuškodí moravskoslezským podnikatelům

Brexit: Podnikatelé se ztráty obchodních příležitostí obávat nemusejí (zdroj: ČT24)

Odchod Velké Británie z Evropské unie, tedy takzvaný brexit, by podle britské velvyslankyně Jan Thompsonové neměl negativně ovlivnit podnikatele v Moravskoslezském kraji. Hejtman Ivo Vondrák se obává spíše o veřejný sektor - tedy zdravotnictví nebo školství.

Velká Británie je důležitým obchodním partnerem pro řadu místních firem. Jedna z nich vyrábí díly pro podmořskou těžbu ropy i jaderné elektrárny. V Ostravě se tak rodí součástky, které jednou skončí hluboko pod vodou v mořích v Brazílii, Saudské Arábii i Velké Británii.

„Vznikají tady součásti ropných plošin i jaderných elektráren. Firma teď očekává, co se pro ni změní se vznikem brexitu. Do Británie míří zhruba dvacet procent jejich výrobků,“ zjistila redaktorka České televize Tereza Krumholtzová.

„Nemuselo by to znamenat úbytek práce, spíše se bojíme toho, co udělá kurz libry, protože pokud půjde libra dolů, oslabí, budeme muset hledat způsoby, jak být konkurenceschopnější,“ sdělil Petr Vašica, obchodní ředitel společnosti V-NASS.

Lidé teď hodně mluví o Británii, o brexitu, o tom, že Británie opustí EU, ale chtěla bych říct, že to neznamená, že my opustíme Evropu. My tady zůstaneme, budeme stále otevřeni byznysu, chceme přivést nové investory.
Jan Thompsonová
britská velvyslankyně

Ivo Vondrák má ale obavy o funkčnost sektoru, který je financován z veřejných zdrojů. „To je například věda, výzkum, zdravotnictví, vzdělávaní, protože tam budou prostředky trochu limitovány,“ dodal.

Podle vládní analýzy by vzájemný obchod s Velkou Británií mohl klesnout o 6 až 9 procent, což by mohlo odpovídat ztrátě zhruba 1500 pracovních míst, nejvíce v automobilovém průmyslu.

Trh v Británii patří k největším třeba pro automobilku Hyundai. Žádného zásadního vlivu brexitu na podnikání se tady ale neobávají. Stejně jako ve firmě Brano Group z Hradce nad Moravicí. Její roční obrat s ostrovní zemí se pohybuje okolo 250 milionů korun.