Všichni strážníci v Hradci Králové dostanou neprůstřelné vesty. Jako první v Česku

Strážníci v Hradci Králové dostanou neprůstřelné vesty (zdroj: ČT24)

Všichni královéhradečtí strážníci dostanou neprůstřelné vesty. V poslední době totiž roste počet případů, kdy je někdo ohrožuje zbraní. Takhle vybavení budou jako jedni z prvních v Česku.

Policisté v Hradci Králové už měli k dispozici několik těžkých vest. Oblékali je však jen ve vážných situacích. Těžkou neprůstřelnou vestu strážník bez pomoci neobleče a kapsáře v ní nedohoní. Jenže útočníky se zbraněmi potkávají stále častěji i běžné hlídky na ulici.

„V létě střílel mladík na nábřeží plynovou pistolí, ale to dopředu nevíte. Na ubytovně zase pobíhal muž s nožem a chtěl napadat ostatní lidi,“ vypočítává strážník Miroslav Hořčica nebezpečné situace.

Vesta má vložku proti noži a zastaví běžnou pistolovou ráži

Lehké neprůstřelné vesty proto nově dostanou všichni strážníci. Skryté pod uniformou je budou nosit při každé službě. „Vesta má vložku proti prořezu nebo propichu nožem, plus zastaví běžnou pistolovou ráži,“ popisuje instruktor přípravy strážníků Jaroslav Matoušek. Těžké vesty jsou schopny v místě ochranných plátů zastavit i samopal.

Rozdíl je také v pohyblivosti strážníků. Zatímco těžká vesta váží 12 kilo, lehká varianta pouze necelá 3 kila. Stovka lehkých vest vyjde radnici na 620 tisíc korun. Takhle vybavení budou hradečtí strážníci jako první v Česku.

Pachatelé jsou totiž čím dál nevyzpytatelnější. „Můžou být psychicky nemocní, můžou mít problémy doma, přijde zkrat a pak taková věc může strážníkovi hodně pomoct,“ říká velitel výkonu služby Jan Mrázek.

Jen loni čelili hradečtí strážníci více než šedesáti přímým útokům a proti 117 pachatelům museli zasáhnout silou.