Zemědělci na jihu Moravy už vysazují zeleninu. Potřebovali by ale vydatný déšť

Události ČT: Farmáři se zeleninou náročnou na pěstování letos celkem dostanou přes 100 milionů korun (zdroj: ČT24)

Zemědělcům na jihu Moravy začala sezona. Letos vyjeli do polí stejně brzy jako loni, i navzdory tuhé zimě. Na Znojemsku začali vysazovat zeleninu už na konci února. Půda je podle pěstitelů díky mrazům kyprá a odpočatá, čekají ale na vydatný déšť.

U Hrádku nedaleko Znojma traktory každoročně vyjíždějí v posledních únorových dnech. I díky tomu první zeleninu sklidí už začátkem května. Pro sazeče je zasadit desetitisíce sazenic kedluben práce na celý den. „Dnes vysázíme asi sedmdesát tisíc sazeniček kedluben. Asi 80 procent jich vyroste a budou použitelné ke sklizni,“ říká zemědělec Josef Hrazdílek.

Na sazenice je na poli ještě chladno, zemědělci je proto musejí zakrýt plachtou. Pole zavlažují, přesto by potřebovali vydatný déšť. „Oproti loňsku zatím jaro je o něco teplejší, ale sušší,“ říká Josef Hrazdílek.

Místo pšenice cibule, té sucho nevadí

Vysévat cibuli a mák vyjel i Jaroslav Crhák z Bořitova. „Měl jsem radost z té zimy, byla nádherná, půda je krásně kyprá, pěkně se to připravuje,“ chválí si průběh letošní zimy zemědělec Jaroslav Crhák. Vláhový deficit podle zemědělce je, ale v případě cibule to nevadí. Cibuli bude letos pěstovat na poli, kde byla loni pšenice.

V roce 2015 zasáhla Česko velmi silná vlna sucha a způsobila zemědělcům obrovské ztráty. Ministerstvo zemědělství v dotacích rozdělilo přes jednu a čtvrt miliardy, o které se přihlásilo více než tři tisíce zájemců. Na opatření v boji proti suchu teď navíc ministerstva zemědělství a životního prostředí plánují dát další stamiliony.

„V letošním roce jsme doplnili další opatření proti suchu. Spustili jsme například nový dotační program za více než miliardu korun na podporu výstavby nádrží na vodu,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek k problematice sucha (zdroj: ČT24)

Zemědělci chtějí jistoty v podnikání

Kroky ministerstva oceňuje i nový prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek. „ V oblasti řešení sucha udělal pan ministr kroky, které nám pomohly i když jsme si představovali na kompenzacích částku a málo vyšší,“ řekl Zdeněk Jandejsek. Důležité podle něj je, aby ministerstvo nastavilo dlouhodobé parametry pro podnikání v zemědělství. „ Aby zemědelci věděli, že další rok budou mantinely pro podnikání stejné,“ dodal nový prezident Agrární komory.

V přepočtu na hektar zemědělské půdy loni čeští zemědělci vydělali 3356 Kč, zisk vykázaly všechny kraje, uvedl svaz. Nejvíc, téměř 4600 Kč na hektar, získali zemědělci ve Zlínském kraji. Nejnižší zisk měly jihočeské podniky, v přepočtu na hektar to bylo zhruba 1700 Kč. Druhý nejnižší výsledek vykázala Vysočina se ziskem pod 2600 Kč na hektar. Horší výsledky měly regiony, ve kterých mají větší podíl hospodářských zvířat. Bez dotací by podle Zemědělského svazu celková ziskovost poklesla.