Stát zvažuje stavbu přehrady v Orlických horách. Proti jsou ekologové i místní

Reportáž: Stát zvažuje přehradu v Orlických horách (zdroj: ČT24)

V rámci boje se suchem zvažuje vláda vznik přehrady Pěčín na říčce Zdobnici v Orlických horách. Vodní dílo, které může podle projektu Povodní Labe zatopit osmdesát hektarů, má představovat rezervoár vody pro široké okolí včetně krajského Hradce Králové. To už ale před časem zpochybnili správci vodovodů, proti zatopení horského údolí se pak staví jak ochránci přírody, tak místní.

Pěčínská nádrž by podle záměru ministerstva zemědělství stála na Zdobnici v území Rychnova nad Kněžnou. Při povodních by měla ochránit okolní zástavbu, během sucha by pak měla posilovat zdroje v povodí horního a středního Labe pro zajišťování vodního zásobování Hradce Králové.

O stavbě se podle resortu uvažovalo již v roce 1902. „Následný původní záměr uvedený v již neplatném Směrném vodohospodářském plánu předpokládal výstavbu vodní nádrže s objemem 65,02 milionu m³ a zatopenou plochou dosahující téměř 250 hektarů,“ stojí v materiálech ministerstva zemědělství.

Výhrady mají místní i CHKO

Nyní se počítá se zatopením maximálně 80 hektarů s potenciálním objemem nádrže 17,1 milionu metrů krychlových. Vodní nádrž s hrází dlouhou přes 330 metrů by tak na délku měřila zhruba pět kilometrů – a zaplavila celkem pětadvacet objektů, z toho osm trvale obydlených.

Právě ztráta bydlení je první argument, který proti projektu za sedm až jedenáct miliard korun ve Zdobnici vznášejí. „Kdyby tady byla přehrada, už bychom byli pod vodou. Já vidím tento projekt jako velmi megalomanský,“ uvádí místostarosta Ivan Pártl.

Výhrady mají navíc i ochránci přírody z Chráněné krajinné oblasti Orlické hory. „Realizací záměru by došlo k zatopení, tedy vlastně ke zničení údolí říčky Zdobnice,“ říká vedoucí správy orlickohorské CHKO David Rešl.

Voda pro Hradec?

Povodí Labe se snaží obavy tišit argumentem, že jestli se opravdu začne stavět, zatím vůbec není jisté. „Jsme v situaci, kdy zajišťujeme podklady, které umožní někdy v budoucnu rozhodnout, jestli je potřeba přehradu postavit nebo ne,“ říká jeho generální ředitel Marián Šebesta.

Vedle toho se snaží upozornit i na regionální prospěšnost. „Přehrada by zde měla být proto, abychom v budoucnu mohli zajistit zásobování pitnou vodou celého regionu. Charakter povodí je takový, že zajišťuje velmi kvalitní vodu, prakticky nejlepší v celém okolí.“

Argument úřadů, že přehrada posílí zásobování Hradce Králové, ovšem už loni v květnu zpochybnili zástupci Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK);  podle tehdejšího vyjádření předsedy představenstva sdružení Františka Baráka se voda směrem k Hradci Králové nedostane, protože nejbližší přivaděč je v Rychnově nad Kněžnou, vzdáleném více než deset kilometrů. „Vody z Pěčína budou směřovat na Svitavsko a Orlickoústecko. A na Svitavsku je dost vody z jiných zdrojů,“ uvedl.

Dokumenty, na základě kterých se bude rozhodovat o dalším postupu, by vláda měla dostat do konce března příštího roku. Kvůli suchu prověřuje možnost vybudování ještě dalších tří přehrad, vedle Pěčína jde o Vlachovice ve Zlínském kraji a Senomaty a Šanov ve středních Čechách.