Konec smrtelných otrav v Ostravě-Jihu? Obvod nasadí do bytů hlásiče oxidu uhelnatého

Detektory oxidu uhelnatého (zdroj: ČT24)

V městských bytech v nejlidnatějším ostravském obvodu Jih se do konce měsíce objeví detektory, které budou upozorňovat na případný únik oxidu uhelnatého (CO). Obvod chce dát hlásiče instalovat do všech 234 obecních bytů, v nichž jsou plynové kotle nebo plynové ohřívače vody.

Celá operace bude stát téměř půl milionu korun, řekla mluvčí radnice Martina Gavendová.

Detektory jsou podle úředníků odolné proti vlhkosti a jejich životnost garantována na dobu deseti let. Po celou dobu má být každoročně prováděna revize zařízení.

Reagujeme tak na rostoucí počet otrav oxidem uhelnatým s cílem zvýšit bezpečí našich nájemníků. Vybrali jsme detektory, které provádí testování na smrtelné nebezpečí v podobě oxidu uhelnatého každou vteřinu.
Markéta Langrová
radní pro bytovou oblast

„V případě, že detektor zaregistruje nahromaděný oxid uhelnatý a spustí alarm, je třeba okamžitě vypojit plynové zařízení, intenzivně větrat a následně kontaktovat bytového technika nebo havarijní službu, která funguje nepřetržitě,“ uvedla Gavendová.

  • Řada toxických látek, jako je například oxid uhelnatý (CO), zasahuje do biochemického procesu přenosu kyslíku v lidském těle. I proto bývají označovány za tzv. „krevní jedy“. Zásobování orgánů kyslíkem je důležité pro zachování životních funkcí. Zvláště citlivým orgánem je mozek. Několik minut po přerušení přísunu okysličené krve jeho buňky nenávratně odumírají. 
  • Oxid uhelnatý je nejznámější látkou ovlivňující přenos kyslíku v těle. Působí jako inhibitor hemoglobinu. Namísto oxyhemoglobinu vzniká karboxyhemoglobin. Afinita (schopnost chemických látek slučovat se s jinou látkou nebo částicí, pozn. red.) oxidu uhelnatého k hemoglobinu je 200 až 300krát vyšší než afinita kyslíku k hemoglobinu. Proto CO nelze za normálních podmínek kyslíkem z lidského těla vytěsnit
  • Navenek se otrava oxidem uhelnatým projevuje nejprve bolestmi hlavy, tíhou na prsou, závratěmi, dušností, bezvědomím, křečemi až smrtí udušením. Při vysokých koncentracích může oxid uhelnatý způsobit smrt během několika sekund. Protože je to plyn bez barvy, zápachu a bez varovného dráždivého účinku, může velmi snadno dojít k fatální otravě.
  • Zdroj: Úvod do toxibiologie a ekologie pro chemiky, VŠCHT Praha, 2004

Záchranáři i hasiči už v minulosti opakovaně vyzývali obyvatele, aby si doma instalovali detektory úniku plynu. Hlásiče před časem do obecních bytů dal umístit například i ostravský městský obvod Mariánské Hory a Hulváky, který za to zaplatil zhruba 300 tisíc korun.

Kvůli CO se ročně v kraji otráví desítky osob

Ze statistik vyplývá, že v České republice je v souvislosti s únikem CO každoročně intoxikováno přes tisíc lidí, asi čtvrtina z nich musí být hospitalizována a na následky otravy umírá ročně v průměru až sto lidí. Jen moravskoslezští záchranáři každoročně ošetří několik desítek lidí s otravou oxidem uhelnatým. Například loni jich bylo asi osmdesát.

Otravy nejčastěji způsobují domácí topeniště – kamna, krby, kotle nebo ohřívače vody. K otravám přispívá také zateplení, výměna oken, a tedy větší utěsnění obydlí. To brání přirozenému pohybu vzduchu a větrání.

Hasiči proto volají po vyhlášení dotačního programu na pořizování hlásičů tohoto nebezpečného plynu. S oxidem uhelnatým mají zkušenost i pěstouni z Hlučína. Loni v lednu se v jejich domácnosti přiotrávilo 13 lidí včetně sedmi dětí.

V kraji se počátkem roku otrávilo oxidem uhelnatým šest lidí ve Studénce na Novojičínsku ve výrobní hale hliníkových komponentů. Všichni skončili v nemocnicích. Na místě zasahovali i hasiči, kteří z haly deset lidí evakuovali. Oxid uhelnatý se do haly začal uvolňovat pravděpodobně ze špatně fungujících plynových topidel.