Hasiči chtějí do bytů a domů hlásiče oxidu uhelnatého. Plyn každoročně otráví desítky osob

Varování před oxidem uhelnatým (zdroj: ČT24)

V Česku se každý rok oxidem uhelnatým otráví desítky osob. Hasiči proto volají po vyhlášení dotačního programu na pořizování hlásičů tohoto nebezpečného plynu. S oxidem uhelnatým mají zkušenost i pěstouni z Hlučína. Loni v lednu se v jejich domácnosti přiotrávilo 13 lidí včetně sedmi dětí.

Nejvíc zasažená byla tehdy devítiletá Natálka. „Jak vidíte dítě ležet jako mrtvolku na zemi, to už máte obraz do smrti, na který nikdy nezapomenu,“ uvedla pěstounka Ludmila Sedláčková.

V domě už mají na stěnách čidla. Pořídili si jich celkem pět. Původní kotel vyměnili za nový, bezpečnější, který využívá výhradně vzduch zvenku.

Aby všechny domácnosti měly takovéto hlásiče oxidu uhelnatého, to dlouhodobě prosazují hasiči. „Jsou jediným vhodným způsobem, jak rychle zjistit požár nebo naplnění určité místnosti nebezpečnými plyny a oxidem uhelnatým,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

  • Řada toxických látek, jako je například oxid uhelnatý (CO), zasahuje do biochemického procesu přenosu kyslíku v lidském těle. I proto bývají označovány za tzv. „krevní jedy“. Zásobování orgánů kyslíkem je důležité pro zachování životních funkcí. Zvláště citlivým orgánem je mozek. Několik minut po přerušení přísunu okysličené krve jeho buňky nenávratně odumírají. 
  • Oxid uhelnatý je nejznámější látkou ovlivňující přenos kyslíku v těle. Působí jako inhibitor hemoglobinu. Namísto oxyhemoglobinu vzniká karboxyhemoglobin. Afinita (schopnost chemických látek slučovat se s jinou látkou nebo částicí, pozn. red.) oxidu uhelnatého k hemoglobinu je 200 až 300krát vyšší než afinita kyslíku k hemoglobinu. Proto CO nelze za normálních podmínek kyslíkem z lidského těla vytěsnit
  • Navenek se otrava oxidem uhelnatým projevuje nejprve bolestmi hlavy, tíhou na prsou, závratěmi, dušností, bezvědomím, křečemi až smrtí udušením. Při vysokých koncentracích může oxid uhelnatý způsobit smrt během několika sekund. Protože je to plyn bez barvy, zápachu a bez varovného dráždivého účinku, může velmi snadno dojít k fatální otravě.
  • Zdroj: Úvod do toxibiologie a ekologie pro chemiky, VŠCHT Praha, 2004

V kraji se počátkem roku otrávilo oxidem uhelnatým šest lidí ve Studénce na Novojičínsku ve výrobní hale hliníkových komponentů. Všichni skončili v nemocnicích. Na místě zasahovali i hasiči, kteří z haly deset lidí evakuovali. Oxid uhelnatý se do haly začal uvolňovat pravděpodobně ze špatně fungujících plynových topidel.

Lidí, kteří se přiotrávili touto látkou, ošetřují záchranáři v kraji každý rok desítky. Jen loni jich bylo asi osmdesát. 

Ostrava zatím podpoří výměnu kotlů

Mezi dotační projekty, které má Ostrava připraveny, patří podpora pro výměnu starých neekologických kotlů. Dotace na čidla CO jsou zatím jen v podobě studie, jak potvrdila mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.

Druhou výzvu takzvaných kotlíkových dotací ministerstvo životního prostředí vyhlásí v březnu. Ostrava má v letošním roce pro zájemce o dotované kotle připraveno deset milionů korun, řekla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

„Žadateli, který vlastní nemovitost na území města Ostravy, bychom přispívali do výše deseti procent z uznatelných nákladů,“ uvedla Šebestová. Samotné žádosti o dotace začne Moravskoslezský kraj přijímat zřejmě před letními prázdninami, pro zájemce bude mít od státu k dispozici zhruba 900 milionů korun.